Віримо в ЗСУ: як українські захисники борються за Харківщину

06.12.2022 07:57 Суспільство
6 грудня в Україні відзначається день Збройних Сил України. «Слобідський край» вирішив нагадати жителям Харківщини, як українські захисники боронять та звільняють від ворога регіон.

На початку повномасштабного вторгнення російські війська захопили приблизно третину території Харківської області. Окрім цього, від нещадних ворожих обстрілів потерпали багато населених пунктів регіону. Літаки, гелікоптери, РСЗО тощо – ворог гатив із різного озброєння.  

Спочатку українські захисники взяли під контроль небо – російських «пташок» стали збивати часто. Навесні та влітку наші військові почали крок за кроком звільняти населені пункти Харківщини і подалі відсувати ворога. Почала потроху відновлюватися Роганська громада, яка до цього потерпала від російських снарядів, Харків також став менше обстрілюватися, під український контроль повернулися Вільхівка, Циркуни і десятки інших населених пунктів.

Звільнили майже всю область 

Початок вересня ознаменувався на Харківщині справжнім проривом ЗСУ.

Уже 8 вересня всі ЗМІ та соціальні мережі раділи звільненню Балаклії та ще понад 20 населених пунктів, що пів року перебували під російською окупацією. 10 вересня естафету звільнення від загарбників прийняв Ізюм. 11 вересня і над Куп’янськом замайорів український прапор. Загалом станом на 13 вересня українські захисники повернули під свій контроль понад 4 тисячі квадратних кілометрів території, що захопили окупанти під час вторгнення.

– Ми «на характері» зайшли. Вони (окупанти. – Ред.) побачили, можливо, навіть відчули наш дух. Втікали, як боягузи, – розповів журналістам про звільнення Ізюма військовий 25-ї десантно-штурмової бригади «Файзер».

Відвагу ЗСУ гідно оцінили у всьому світі. Швидкість просування військових перевершила всі, навіть найоптимістичніші, очікування. Особливо майстерність українських бійців видно на тлі недолугих спроб росіян «захопити Київ за три дні». Приємним бонусом до звільнених територій було захоплення великої кількості російської техніки. Бійці зізнаються: самі не очікували, що відіб’ють стільки територій.

– Ми взяли танками два танкові батальйони і порядку двох батальйонів техніки механізованих військ та багато іншої спеціальної техніки. Там були деякі танки ніби дійсно з параду прийшли. Результат, звичайно, був набагато більшим, ніж ми очікували, тому що додалася територія ще і вздовж державного кордону... Ми планували трохи менше. Кілометрів на 2 тисячі менше квадратних. Це дало значний поштовх для подальших наших наступальних дій, – зазначив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Світові видання, політики, зірки, військові експерти – усі говорили про подвиг ЗСУ. Більшість спікерів зійшлися в єдиній думці: складова успіху українського війська полягає як у майстерності, бойовому досвіді, так і мужності бійців, які знищують ворога на полі бою. Велику роль у звільненні Харківщини відіграв і високий бойовий дух військових, які знають, за що борються. Експерти зазначили, що блискуча операція на Харківському напрямку була неочікуваною для ворога, характеризувалася глибиною та надзвичайною швидкістю просування українських військ.

Оцінили бойову роботу захисників і жителі Харківщини. У звільнених населених пунктах області місцеві мешканці зустрічали бійців з прапорами, квітами та зі сльозами радості обіймали героїв.

Годі й казати, що під час повномасштабної війни українці, як ніколи, згуртувалися та почали працювати заради перемоги. На теренах Харківської області розгорнуто сотні пунктів для допомоги ЗСУ. Кожна громада регіону всіма силами підтримує захисників: діти встановлюють своєрідні блокпости та збирають кошти для військових, волонтери виготовляють окопні свічки, купляють автомобілі на передову, плетуть маскувальні сітки та готують їжу для ЗСУ.

Урятований прапор

Під час окупації одного із сіл Ізюмського району місцевий житель сховав два українські прапори, щоб вони не дісталися окупантам. На початку квітня чоловік закопав стяги на городі у банці. Коли село було окуповане росіянами, йому вдалося виїхати на підконтрольні Україні території. А 5 листопада, після звільнення населеного пункту, він зв’язався з українськими захисниками через сусідку та попросив їх відкопати стяги.

– Ми отримали ще один доказ того, що на сході України багато патріотів, які, навіть ризикуючи своїм життям, захищають те, чим для них є Україна. Це дуже надихає, і ми розуміємо, що тут, за півтори тисячі кілометрів від дому, ми боремося за своїх, за українців, – зауважили бійці 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Один з прапорів бійці повернули власнику одразу, а інший пообіцяли підписати та передати пізніше.

– Бійці підрозділу повернуть власнику прапор із підписами як символ нескореності українців. А вже незабаром державні стяги замайорять на всіх звільнених українських землях! – додали військові.

Станом на 3 грудня на Харківщині в окупації перебувають 29 населених пунктів. ЗСУ, попри постійні артилерійські удари по своїх позиціях, мужньо тримають оборону та відбивають спроби наступу ворога. І незабаром обов’язково звільнять усю територію Харківської області, як і інші окуповані території України.

Нагадаємо, до дня ЗСУ у Краснокутській громаді школяри та вчителі зібрали 70 тисяч 587 гривень на генератор для воїнів 92 танкової бригади ЗСУ. А також у Старовірівській громаді Красноградського району Харківської області 1 грудня стартувала акція «Зігрій нашого Захисника». Раніше "Слобідський край" писав, як аеророзвідка та мінометники нищать ворога на Харківщині.

Автор: Анастасія Хушану