Які вакцини і щеплення потрібно робити дорослим. Коментар імунолога

22.08.2016 10:18 Суспільство
Фото: ar.volyn.ua Фото: ar.volyn.ua
За словами імунолога, раз на 10 років дорослій людині потрібно "освіжати" вакцинацію.

Як розповів імунолог, завідувач лабораторії іммунореабілітологіі Інституту мікробіології і імунології НАМНУ Андрій Волянський, Україна - незвичайна країна в плані вакцинації.

- Два роки країна проводить АТО, маємо багато поранень, брудних ран, і при цьому ні солдати, ні жителі прилеглих до лінії фронту населених пунктів не щеплені проти дифтерії та правця. Сьогодні звичайна потреба країни у цих вакцинах на рік становить близько 5 млн доз. Але більше 5 років Україна не прищеплює людей від цих інфекцій. Тому попит складає приблизно 30 млн доз, - говорить Андрій Волянський.

Фахівець відзначає, що до того ж раз на 10 років треба "освіжати" вакцинацію, а сьогодні більшість дорослих не щеплені, і необхідно це зробити чи не всім 40 млн українців. Про необхідність вакцинації українці не замислюються, до моменту отримання брудної рани.

- Принаймні, вакцинацію проти правця необхідно зробити тим, хто протягом 10 років не був щеплений, - підкреслює імунолог.

СТЕНДИ ПРО НАЯВНІСТЬ БЕЗКОШТОВНИХ ЛІКІВ З'ЯВИЛИСЯ У ЛІКАРНЯХ ХАРКІВЩИНИ

За його словами, зараз в Україні чекають поставку вакцини від правця. Тому дорослим незабаром рекомендується звернутися до своїх поліклінік, аби безкоштовно отримати необхідну процедуру.

Крім цього дорослим слід вакцинуватися проти грипу.

- Від грипу в Україні вакцинується менше 1 % від населення. Це при тому, що в минулому році ми мали 300 летальних випадків через цю хворобу, - зазначає Андрій Волянський.

Також імунолог рекомендує вакцинуватися проти Гепатиту В.

- Гепатит В сьогодні величезна проблема для нашої країни. Багато людей не знають, що вони заражені, а інфекція легко передається статевим шляхом, - говорить фахівець.

Тому дорослим, а також батькам підлітків, потрібно попіклуватися про те, щоб зробити цю вакцинацію своїм дітям до початку ними статевого життя.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта