Харківський онкоцентр. Ціни на лікування

10.02.2014 08:23 Суспільство
http://onkourolog.kh.ua http://onkourolog.kh.ua
Лікування в Харківському обласному клінічному онкологічному центрі мешканцям інших регіонам обійдеться дорожче, аніж мешканцям Харківщини.

Як розповіла “СК” заступник директора з медичної частини онкологічного центру Галина Єфимова, проживання та харчування пацієнтів у Центрі безкоштовні для всіх громадян України. На це виділяються кошти з бюджету. 

- Найгостріше питання для пацієнтів – придбання медикаментів. Але й тут є допомога держави, - розповіла лікар, - Ми отримуємо певну кількість препаратів від держави. Так, минулого року нам удалося забезпечили пацієнтів базовими медикаментами для так званої першої лінії хіміотерапії на 50–55 %. Забезпеченість препаратами для більш складних схем хіміотерапії, які потрібні для лікування рецидиву або запущеної форми раку, на жаль, нижча – до 25–30 %.

Читайте також: Хто найчастіше хворіє на рак. Процент виживання

Як цілителі-обманщики убивають хворих на рак. Коментар харківського онколога

Рак у дітей. Що мусить насторожити батьків та чому лікуються за кордоном

За словами Галини Єфимової, у першу чергу в центрі намагаються дати препарати малозабезпеченим людям. Невелику частину коштів отримують від благодійних фондів і меценатів.
Також, якщо пацієнт приїхав із району області, то на його лікування може бути виділено кошти з місцевого бюджету.

- Ми намагаємося планувати свою роботу так, щоб перша лінія хіміотерапії дісталася максимальному числу людей, зокрема, за окремими позиціями забезпечуємо лікування на 90 %. Також намагаємося, щоб максимально було видано першу лінію хіміотерапії у разі найбільш поширених форм раку. Це стосується раку молочної залози, легенів, злоякісних пухлин шкіри, серед яких – меланома, меншою мірою – раку шлунково-кишкового тракту, - розповіла лікар. - Проводимо також бесіди з родичами, які дуже часто не знають, як поводитися в цій ситуації. Дуже важливо донести до них, що рак – це не вирок. Що їхні витрати – це не викинуті на вітер гроші, що в людини є шанс або на оздоровлення, або на стабілізацію захворювання. 

Галина Єфимова розповіла, якщо до онкоцентру звернеться мешканець іншої області, йому нададуть допомогу, але за всі медикаменти він муситиме заплатити в повному обсязі, тому що квота, яка виділяється на область, розрахована тільки на жителів Харкова та регіону.

Громадяни інших країн також мають право лікуватися в Центрі. Але при цьому вони зобов’язані платити не лише за медикаменти, а й за перебування у закладі із розрахунку 200 грн на добу. 

Лікар також розповіла, який порядок цін на стандартне лікування.

– Променева терапія безкоштовна. Вартість хіміотерапії залежить від фірми – виробника препарату: від 1 до 5 тис. грн за курс лікування. А таких курсів, наприклад, у разі ад’ювантного курсу хіміотерапії, яке проводиться після операції, може бути 5-6. Але пацієнту ще необхідно проходити супроводжувальну терапію. Її вартість може досягати вартості самого курсу хіміотерапії, - пояснила Галина Єфимова.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 17 від 8.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта