Харків'яни вийшли на мітинг проти неякісних препаратів для гемодіалізу

03.12.2015 14:13 Суспільство
Фото: 1tv.ru Фото: 1tv.ru
Сьогодні під будівлю облдержадміністрації близько 30 активістів вийшли на мітинг проти закупівлі неякісних препаратів для гемодіалізу. Активісти скаржилися, що після процедур хворі погано себе почувають.

Мітинг у Харкові став частиною загальноукраїнського мітингу. Люди з хронічною нирковою недостатністю та їх родичі виходили на акції протесту по всій країні. Активісти скаржилися, що чиновники закупили неякісні препарати для гемодіалізу, в результаті чого пацієнти погано себе почувають.

Як прокоментував директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, ця проблема дійсно є в кількох областях України. Але на Харківщині всі закуплені препарати є сертифікованими, і скарг на них не надходило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові за рік провели 45 операцій з трансплантації нирок

- В Харківській області проблем з препаратами немає, - сказав Олександр Галацан. - Всі препарати є сертифікованими і мають документи, що підтверджують їх якість.

Чиновник пояснив, що коштів з держбюджету на лікування людей з нирковою недостатністю виділяється дуже мало, а тому на місцях намагаються зекономити, зокрема купують більш дешеві препарати.

- Хворі, які регулярно проходять гемодіаліз, можуть за своїм фізичним та емоційним станом відчути різницю у застосуванні різних препаратів, - розповів Олександр Галацан.

Харківській області на 2015 рік було виділено 85 млн грн для лікування людей з нирковою недостатністю. З них 65 млн грн надійшло з облбюджету і всього 20 млн грн у вигляді субвенції з держбюджету.

- В Києві нам дають зрозуміти, що ці проблеми мають вирішуватися на місцях, - сказав Олександр Галацан.

На наступний рік розмір фінансування ще не визначений. Однак Олександр Галацан зазначив, що якщо бюджет буде прийнятий у середині грудня, область встигне провести тендер і закупити необхідні препарати. Наразі ж уже закуплених витратних матеріалів для гемодіалізу вистачить до кінця січня 2016 року, а таблетованих препаратів - до кінця лютого 2016 року.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта