Комарі: як очистити оселю

22.07.2013 14:57 Суспільство
http://kp.ua/ http://kp.ua/
Комарі можуть бути вкрай небезпечні для людини, адже вони переносять такі захворювання, як малярія, жовта лихоманка, денге, менінгіт, енцефаліт і вірус Західного Нілу.

Та навіть якщо не зважати на цю небезпеку, нас дратує і їхнє пищання, і чухання покусаних частин тіла. То що потрібно знати, щоб полегшити наше співіснування (ми ж бо природу зберігаємо й на повне знищення не замахуємося) з цими кровососами?

Ванілін, евкаліпт і гвоздика

Перший бастіон на шляху комах – механічний. Його мета – затримати ворога. Захисні антимоскітні сітки, що прикріплюються на вікна, кватирки та вентиляційні віддушини, перешкоджають проникненню комарів у квартиру. Є також дрібночарункові сітки для дитячих ліжок і фіранки на двері.

Другий рівень боротьби – засоби, що відлякують або знищують шкідників, вони бувають синтетичні й натуральні. Щодо першого, то з давніх часів люди боролися з комарами в основному за допомогою різких запахів. Відстрахати комара можуть:
– Ванілін, ефірні масла гвоздики, анісу, евкаліпта, валеріани і ялівцю. Маслом або екстрактом цих рослин змочують шматочки тканини або бинта й розкладають їх на підвіконнях. Збираючись на вулицю, ефірним маслом можна змастити відкриті ділянки тіла.

– Піретрум (персидська, далматська або кавказька ромашка). Сухі суцвіття, стебла й листя подрібнюють у порошок, яким обробляють приміщення.

– Листя томатів. Зазвичай горщики з томатними кущами ставлять перед вікнами або прямо в будинку.

– Кедрова олія. Її запах, до речі, відлякує не тільки комарів, а й мух і тарганів.
– Відвар пирію. Жменю рубаного кореня пирію заливають водою (1,5 л) і тричі доводять до кипіння, до утворення рідини світло-жовтого кольору. Цим відваром умиваються і миють руки перед виходом на вулицю.

Нові технології в побуті

Синтетичні засоби захисту від комарів більш популярні завдяки простоті використання.

Це можуть бути аерозолі або фумігант, який тлітиме, поширюючи неприємний для комах димок. Але використовувати їх можна лише в приміщеннях, які регулярно провітрюються, адже запах «захисника» може викликати алергічну реакцію. Вибираючи засіб на полиці, обов’язково потрібно уважно прочитати додану до нього інструкцію, особливу увагу приділити застереженням і протипоказанням. Бажано також розпитати продавця щодо особливостей застосування цього конкретного засобу, не соромитися спитати сертифікат якості, адже йдеться про можливу загрозу здоров’ю.

Шкіру убезпечують за допомогою репелентів у вигляді кремів, серветок, мазей або лосьйонів. Накладають їх легкими дотиками, а не втирають! Креми для шкіри забезпечують захист на 2–3 години, а аерозолі (ті, що наносять на одяг, захисні сітки, намети) можуть діяти протягом місяця, якщо оброблені репелентом речі не прати.

Останнім часом з’явилися і технологічні засоби захисту від комарів, які не викликають алергічних реакцій під час використання. Це можуть бути ультразвукові відлякувачі або антикомарині лампи, що вбивають шкідників.

Якщо не вбереглися

Насамперед, не можна розтирати місце укусу до крові – це сприяє потраплянню інфекції і розвитку гнійного запалення. Із медикаментів рекомендується прийняти антигістамінний препарат.

Неприємні наслідки комариних атак на шкірі усувають так:
– Протирають місце укусу спиртом, спиртовими серветками або простою водою з милом.
– Змішують соду з теплою водою (1 ст. л. на 0,5 л води) й обережно наносять на укус чистими руками або ватним диском. Через кілька хвилин змивають теплою водою.
– Змочують ватяний тампон в яблучному оцті і прикладають до місця укусу на кілька хвилин.
– Роблять пасту з яблучного оцту: змішують його з кукурудзяним борошном до утворення густої консистенції. Наносять пасту на уражені ділянки й залишають до висихання, потім змивають теплою водою.
– Прикладають до укусів лід (приблизно на 20 хвилин).
– Натирають уражену ділянку маслом лаванди, чайного дерева або алое віра, не змивають.
– Наносять трохи зубної пасти (в ідеалі – з екстрактом м'яти, ментолу або евкаліпта) на область укусу. Змивають теплою водою після повного висихання.
– Змащують укус маззю від сонячних опіків.
Якщо у когось спостерігається гостра реакція на комарині укуси, є сенс запастися антигістамінним кремом або лосьйоном. Особливо ефективними є мазі, що містять комбінацію антигістамінів, болезаспокійливих і кортикостероїдів, оскільки вони полегшують і біль, і свербіж.

Зоя Леонідова, матеріал з газети "Слобідський край" №83 від 13.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта