Медична реформа: страхування по мінімуму та плата "живими" грішма

04.06.2014 10:52 Суспільство
http://thekievtimes.ua/ http://thekievtimes.ua/
Минулого тижня Уряд оприлюднив нову концепцію реформування системи охорони здоров’я.

 У планах – піднести українську медицину до європейського рівня і збільшити контроль за роботою людей у білих халатах.

Після реформи українці мають отримати щось на кшталт європейської моделі медицини: людина, яка має страховку, приходить у лікарню і вже не платить з власного гаманця за ліки і надані послуги. Проте, навряд чи це запрацює найближчим часом.

– В ідеалі має вийти саме так, але одразу перейти на такий механізм роботи швидше за все, буде неможливо. Необхідний підготовчий період, а також прийняття цілої серії підзаконних актів, – стверджує директор Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан.

На що ж зможуть сподіватися українці у разі ухвалення нової концепції реформи? Чиновники прогнозують затвердження державного соціального стандарту в охороні здоров’я або, якщо простіше, – гарантійного мінімуму медичної допомоги. Тобто людина, потрапивши в лікарню, отримає допомогу, але в межах «мінімальних стандартів і протоколів». Існуватиме також і сектор так званих додаткових можливостей. Маються на увазі дорожчі препарати й харчування, кращі умови перебування тощо. За все це вже доведеться платити «живими» грішми.

Концепція реформи передбачає також і зміни у принципах управління галуззю. Так, в Україні має з’явитися самоуправління медпрацівників. За аналогією спілки адвокатів чиновники вже обговорюють заснування спілки лікарів. У компетенції цієї організації буде видача ліцензій медикам, акредитація лікарень тощо. Також спілка зможе надавати рекомендації щодо працевлаштування конкретних спеціалістів, з якими мають укладатися трудові контракти. А от самим медикам обіцяють збільшення зарплат – як прописано у документі, «на рівні, не нижчому від середнього розміру заробітної плати у промисловості». Зробити ж це зможуть за рахунок збільшення кількості хворих, розрахованих на одного лікаря. Для забезпечення контролю за цим уже подейкують про створення реєстру пацієнтів.

Не відмовляються у концепції реформи і від сімейної медицини. На таких лікарів загальної практики буде збільшено держзамовлення. Збільшується увага також і до первинної та екстреної медичної допомоги. Для цього, зокрема, у сільській місцевості має відкритися більше амбулаторій, оновитися автопарк машин швидкої допомоги, запрацювати центральна диспетчеризація і маршрутизація.

– У цілому, на мою думку, логістична лінія реформи побудована правильно. Зроблено акцент на розвитку первинної медико-санітарної допомоги, чим Харківська область саме активно і займалася в останні три роки. Пріоритет надається також екстреній медичній допомозі. Харківщина в цьому питанні була піонером в Україні, – сказав Олександр Галацан. 

Та все це лише на папері, а от що ми з вами отримаємо в результаті, покаже лише час.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №66 від 03.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта