Пацієнти зможуть контролювати ліки в режимі он-лайн

23.02.2016 14:20 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Відтепер пацієнти що отримують ліки, закуплені за державні кошти, зможуть контролювати їх наявність у медичних закладах області та по всій Україні в режимі реального часу.

В Україні запустили систему моніторингу наявності ліків для онкохворих в лікарнях www.likycontrol.org.ua.

Тепер хворий, що придбав ліки за власний кошт, зможе перевірити, чи цей препарат не перепродається недобросовісними медиками – завдяки спеціальному коду партії, вказаному на упаковці.

Щороку держава витрачає мільйони гривень на закупівлю ліків для онкохворих пацієнтів. Так у 2015 р. на це було виділено 750 млн. грн., така ж сума залишилася і на цей рік. Тим не менше, отримати їх безкоштовно пацієнти не завжди можуть, бо частина препаратів перепродається шахраями, що знаходяться у системі охорони здоров’я, або «нечистими на руку» медиками.

Система www.likycontrol.org.ua, розроблена «Центром протидії корупції», збирає інформацію про кількість та розподіл у регіонах ліків, закуплених за державний кошт для онкохворих, моніторить та оновлює залишки препаратів у лікарнях. Сайт покликаний протидіяти перепродажу онкохворим пацієнтам ліків, що вже були закуплені за державний кошт.

«На сайті розміщено перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за бюджетний кошт. Кожен з цих препаратів має видаватися в лікарнях безкоштовно. На сайті знаходиться 112 унікальних найменувань препаратів для дорослих та дітей, а також інформація про їх наявність у 76 лікарнях 24 регіонів України» – говорить Устінова Олександра, член правління «Центру протидії корупції».

Всі ліки, перелічені на сайті www.likycontrol.org.ua, вже були оплачені українцями за рахунок податків. Їх придбало Міністерство охорони здоров’я або місцеві управління охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Борці з корупцією просять харків’ян повідомляти їх про факти перепродажу ліків, обіцяючи збереження анонімності заявнику. «Ми збиратимемо факти перепродажу ліків пацієнтам та змушуватимемо правоохоронні органи реагувати на ці факти, – стверджує Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». – За такі злочини українське законодавство передбачає кримінальну відповідальність, адже це заробляння коштів на людських життях», – додала вона.

Микола Мірошник

Автор: Администратор сайта