Ситуацію із вірусом грипу в області прокоментували епідеміологи

20.10.2016 09:56 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Нинішню ситуацію на території Харківщини із ГРВІ і грипом можна характеризувати як звичну для цього періоду.

За минулі два тижні в області загалом захворіли на грипоподібні захворювання, ГРВІ тощо 4547 людей, із них 2098 харків`яни. Хворих на грип немає.

Про це 20 жовтня розповіла завідуюча відділом організації епідемдосліджень Харківського обласного лабораторного центру Тетяна Карлова.

За її словами, новий епідеміологічний сезон розпочався з 40-го тижня цього року й закінчиться 20-м тижнем наступного року.

Із серпня медики вже розпочали профілактичні заходи. Вже у серпні прогнозували спільну циркуляцію декількох вірусів грипу. Це два віруси грипу А і Б. Вірус А/Каліфорнійський і  А/Гонконг, вірус B/Брізбін і B/Пукет.

- Усі ці штами враховані у складі вакцин від грипу, - запевнила Тетяна Карлова. – Є штами, як-от Н1N1 – уже циркулювали в Україні й знайомі людям, а от штам А/Гонгонг H3N2 – буде новим для України.

Як додала фахівець, оновлення штамів вірусів, циркуляція одночасно декількох вірусів веде до того, що ситуацію із розвитком, його піком і наслідками грипу важко прогнозувати.

Кандидат медичних наук, професор, завідуючий кафедрою дитячих інфекційних хвороб ХНМУ Сергій Кузнецов у свою чергу зазначив, що незалежно від штаму грипу, захворювання проходить однотипно. Штам вірусів можна підтвердити лише лабораторно.

Цьогорічних вакцин від грипу поки немає. Як пояснила Тетяна Карлова, централізованих закупівель вакцин немає, за держгроші вони не закуповуються. В Україні невдовзі мають з'явитися дві вакцини – Ваксігрип (виробництва Франції) і Джисіфлю (виробництва Південної Кореї). Вони містять у собі оновлені штами чотирьох вірусів, про які йшлося вище. Ці вакцини нині знаходяться на фінальному етапі лабораторних дослідженнь щодо контролю якості. Як тільки закінчаться дослідження, вони надійдуть на ринок продаж.

Вартість вакцини важко передбачити. Минулого року вона коштувала від 120 гривень. Скоріше за все ціна зросте до 170 гривень.

Читайте у тему: ЯКІ ВАКЦИНИ І ЩЕПЛЕННЯ ПОТРІБНО РОБИТИ ДОРОСЛИМ. КОМЕНТАР ІМУНОЛОГА

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта