Укуси кліщів і хвороба Лайма в області: коментар лікарів

23.06.2017 12:58 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
З настанням весняно-літнього періоду виходять із зимівлі іксодові кліщі, у зв’язку з чим виникає загроза захворювання такими особливо небезпечними інфекціями, як Лайм-бореліоз, туляремія та інші.

За даними досліджень, проведених у 2016 році по Харківській області, прогноз на 2017 рік несприятливий. Очікується підвищення чисельності іксодових кліщів та подальша активізація природних осередків Лайм-бореліозу. Прохолодна погода дещо зменшує їх активність, але з підвищенням температури ризик присмоктування кліщів значно збільшується.

У поточному році до лікувально-профілактичних закладів з приводу укусів кліщами звернулося більше ніж 1000 осіб, заключний діагноз «хвороба Лайма» встановлено 14 особам, 9 особам – попередній діагноз. За минулий рік по Харківській області зареєстровано 141 випадок хвороби Лайма. Про це повідомляють у Харківському лабораторному центрі. 

Аби не захворіти та попередити присмоктування кліщів необхідно додержуватись нескладних правил:

- перед заходом у ліс або лісо-паркову зону бажано обробити поверхню тіла аерозолем-репелентом для відлякування кліщів;

- одяг повинен якомога ретельніше захищати відкриті ділянки тіла;

- для своєчасного виявлення кліщів, що присмокталися, необхідно кожні дві години при перебуванні в лісі та при виході з нього проводити само- і взаємоогляди.

Якщо знайдено кліща, краще видалити його в лікувально-профілактичному закладі, інакше існує ймовірність залишення головки кліща в тілі людини та збільшення ризику інфікування, та звернутись до лікаря-інфекціоніста, який призначить лікування.

Довідка:

Хвороба Лайма (лайм-бореліоз) — це трансмісивне, природно-осередкове захворювання людини, може мати гострий або хронічний рецидивуючий перебіг, переважно з ураженням нервової системи, опорно-рухового апарату, порушенням серцевої діяльності тощо.

Історія захворювання починається з опису масових артритів у дітей в містечку Лайм шта­та Конектикут (США) в 1975 році. Захворювання було названо лаймською хворобою — Lyme disease. Було встановлено, що при цьому захворюванні клінічні прояви не обмежуються лише ар­тритами — в патологічний процес залучаються різні органи й системи ураженого хворобою організму.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта