Мешканець Чугуївського району помер від отруєння грибами

55-річний мешканець Чугуївського району помер у лікарні на 17-ту добу після появи перших симптомів отруєння грибами. Це вже друга смерть від грибів на Харківщині цього року.

Як повідомили в Харківському обласному центрі контролю й профілактики хвороб, епідеміологічне розслідування встановило, що постраждалий 55-річний чоловік вживав відварні гриби, помилково визначені як "зеленушки".

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, загальна слабкість, диспепсичні розлади) з’явились на другий день після вживання грибів. Чоловік звернувся по медичну допомогу, але від госпіталізації відмовився. Він лікувався вдома самостійно, проте через дві доби його самопочуття погіршилось, і чоловіка госпіталізували до стаціонару Харківської обласної клінічної лікарні. Більше двох тижнів медики боролися за життя, однак урятувати пацієнта не вдалося.

Читайте також: У Солоницівській громаді бабуся і онучка отруїлися грибами

Раніше, від отруєння грибами померла 73-річна жінка. Мешканка Харківського району  вживала смажені гриби після попереднього відварювання, які були ідентифіковані нею як рядовка.  Перші симптоми отруєння з’явились  через 6 годин після вживання: нудота, блювота, загальна слабкість, диспепсичні розлади. Постраждала була  госпіталізована до  КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня», де на п’яту добу померла.

В обласному центрі контролю і профілактики хвороб нагадують, що у всіх пластинчастих грибів, що зустрічаються на території Харківської області, існують отруйні двійники, які не можуть відрізнити навіть досвідчені грибники. Неотруйні гриби також становлять небезпеку людині через природну властивість накопичувати в собі токсичні речовини. Тому не слід збирати й вживати дикорослі гриби, застерігають медики.

Автор: Тамара Кіч