Пенсіонери зберігали кукурудзу в скриньці від Louis Vuitton

29.10.2019 16:30 Область Online
Фото Марії Малевської Фото Марії Малевської
Сільський краєзнавчий музей у Змівському районі, а також місцеве подружжя пенсіонерів Олександра та Олександри Сохраничі минулого тижня стали відомими на всю Україну. Причина раптової слави – справжня скриня від Louis Vuitton, у якій родина роками зберігала кукурудзу для годування курей.

На скриньці від Louis Vuitton зазначено дату вироблення – 1880 рік. Пенсіонери не зважали на це, оскільки річ дісталася їм ще понад 20 років тому від родичів.

– Переїхали до будинку в 1995 році, щоб доглядати за батьком мого чоловіка. І ця скринька вже була тут. Не підозрювали, що вона може дорого коштувати. Звичайно, поки в ній лежала кукурудза, миші прогризли декілька дірочок, – розповідає Олександра Сохранич.

Читайте також: Новий спортивний комплекс почали будувати у Змієві

Раніше онуки казала бабусі, що на їхній скриньці – абревіатура відомого бренду. Але пенсіонерка не зважала на це, бо скільки ж цих підробок «Луї Віттона» продається на базарах. 
Ажіотаж навколо скриньки від Louis Vuitton розпочався після відкриття 12 жовтня 2019 року музею етнографії в селі Артюхівка, де вона стала частиною виставкової колекції. Близько трьох років тому Сохраничі передали скриньку другу сім’ї Максиму Булаху. Одного разу він помітив скриньку в їхній кухні та попросив дати на зберігання для встановлення історичної цінності. Нині Максим Булах очолює Регіональний музей етнографії Слобожанщини. Його око не оминає старовинних речей, адже чоловік займається пошуковою діяльністю вісім років.

– Коли народилася ідея відкрити музей в Артюхівці, то члени Регіонального музею етнографії Слобожанщини приносили різноманітні експонати. Я передав скриньку від Louis Vuitton, яку забрав від Сохраничів, – каже Максим Булах.

За його словами, аби віднайти першого власника скриньки, музейні працівники два роки тому возили її в київський магазин Louis Vuitton. Сподівалися з’ясувати долю скриньки за серійним номером. Експерти магазину підтвердили, що скринька належить марці Louis Vuitton. Проте інформацію про першого власника так і не вдалося отримали. Відтоді скринька стояла в Максима вдома і використовувалась як поличка для ноутбука. Лише цього жовтня вона стала музейним експонатом. Про те, скільки може коштувати експонат точно, поки що невідомо.

– Ціни коливаються божевільним чином. Це може бути 200, 400, 500 доларів чи євро, а може – мільйон. Залежить від того, за скільки захоче продати річ на аукціоні власник, – зазначає головний редактор журналу L’Officiel Ukraine Уляна Бойко.

Максим Булах розповідає, які версії появи скриньки на Харківщині існують. Одна із здогадок: скринька належала російському буржую або родині імператора. Підтвердженням цього є аварія імператорського поїзда 17 жовтня 1888 року біля станції Бірки. У ньому Олександр III із сім’єю повертався із Севастополя до зимової резиденції в Гатчині. І досі виникають суперечки, чи це був замах на імператора, чи недбалість залізничників. У результаті катастрофи загинула 21 особа, а 37 чоловік було серйозно поранено та скалічено. Родині імператора пощастило вижити.

Згідно з другою версією, скринька залишилася місцевим жителям від німців. «Чужі скарби» кинули тут у 1943 році, коли армія відступала з території Харківщини.

– Для реставрації скриньки потрібно близько 2 тисяч євро, тож поки вона залишається в тому стані, у якому її забрав від родини Сохраничів, – зазначає Максим Булах.

Читайте також: Не виживати, а жити: секрети успіху від Зміївського краєзнавчого музею