Власні квадратні метри: які житлові програми діють на Харківщині

10.08.2018 13:50 Суспільство
Фото: Експертна оцінка Фото: Експертна оцінка
Вигідні умови кредитування, житло для молоді та атовців, а ще – пропозиції на ринку нерухомості Харківщини. Сьогодні в регіоні діють кілька житлових програм, які покликані зробити житло більш доступним для населення.

Будівельний бум

На сьогодні Харківщина перебуває на четвертому місці в загально­національному рейтингу за показниками будівництва нового житла.
А за даними Головного управління статистики у Харківській області, цього року в регіоні будують ще більше житла, аніж минулоріч. Так, якщо 2017-го в регіоні було збудовано та здано в експлуатацію 470 000 м2, то 2018-го  кількість нових площ, за попередніми даними, сягне 600 000 м2.

– Цього року темпи будів ництва зросли приблизно на 62 % порівняно з аналогічним періодом у 2017 році, – повідомив 7 серпня під час прес-конференції в медіа-центрі газети «Время» директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА, головний архітектор області Михайло Рабінович. – На сьогодні в області вже здано 219 000 м2 нового житла. Разом з темпами зростає і якість будівництва. Також зростають вимоги як з боку інвесторів, так і боку споживачів – зокрема, вимоги до благоустрою, до якості інженерних комунікацій.
За даними статистики, більшість нового житла здається в містах області. Так, за січень-березень цього року в експлуатацію в містах регіону було здано 150 900 м2, або 96,1 % від загального обсягу.

Найбільше серед міст області житло будують у Харкові (141 511 м2). Лідером серед міст обласного значення є Первомайський, де за відповідний період в експлуатацію здали 449 м2. Серед районів найактивніше будівництво ведеться в Харківському, де було здано 6785 м2, та Дергачівському, де здано 3888 м2. Загалом, що стосується сільської місцевості, то за січень-березень цього року в експлуатацію ввели 6200 м2, або 3,9 % від загального обсягу.

Привабливі інвестиції

Також статистики підрахували, що 16 % із загального обсягу новобудов склали одноквартирні будинки, а будинки з двома та більше квартирами становили 84 % від загальної кількості. Загалом за цей період у житлових будинках було введено в експлуатацію 2741 квартиру. Середній розмір однієї квартири склав 57,33 м2.
Також у Головному управлінні статистики у Харківській області зазначають, що галузь будівництва по області є привабливою для інвестування. У січні-березні цього року в цю сферу інвестори вклали майже 845 мільйонів гривень, що складає 26,2 % до загального обсягу капітальних інвестицій регіону, у нежитлові будівлі та інженерні споруди – майже 656 мільйонів гривень (20,3 %).

– У цілому, по комплексу збудованих об’єктів, включаючи не тільки житлові, а й промислові проекти, з початку року станом на сьогодні в регіоні інвестиції склали близько 5 мільярдів гривень – це 107 % порівняно з 2017 роком, – додав Михайло Рабінович.

Будувати можна.  А чи куплятимуть?

Про зростання будівництва кажуть і самі забудовники. Так, за словами голови правління АТ «Трест Житлобуд-1» Олександра Харченка, за понад 70-річну історію роботи компанії вперше цього року вона збирається ввести в експлуатацію 300 000 м2 нового житла.

– Безумовно, ми можемо нарощувати обсяги, для цього є потужності будівельних компаній. Але питання в тому, чи придбають це житло? – зазначив забудовник. –  Для цього необхідні відповідні державні програми, які б передбачали кредити під вигідний відсоток. Це головний стимул.

За такою формулою працюють провідні європейські країни у світі, каже забудовник. Приміром, для Чехії річний кредитний відсоток не перевищує 2,7 %, у Білорусі – 8 %. А от у нашій країні на державному рівні таких пропозицій, за його словами, обмаль. Так, кілька років тому в Україні діяла програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, але зараз вона не працює.

– За даними минулого року, в Україні на одну людину припадало 0,17 м2. Загальноєвропейський показник складає 1 м2 на людину. У сусідній Білорусі припадає більш ніж 0,5 м2 на людину і будується утричі більше житла, аніж у нашій країні, – навів інформацію Олександр Харченко.

Скільки коштує житло

За словами забудовників, сьогодні популярними є бюджетні варіанти новобудов. Це квартири невеликої площі – 30–40 м2 у будинках економ-класу. Так, приміром, у Харкові найдешевший квадратний метр коштує 9500 гривень. Чим краща технологія будівництва, інфраструктура та чим ближче до транспортної розв’язки – тим вища ціна. Так, максимальний метр квадратний на харківському ринку нерухомості в будинках бізнес-класу може сягати 30 000 гривень.

Також, за їх словами, найдешевше купувати квартиру на стадії котловану, тоді її вартість у середньому менша на 20 %.
Загалом в останні роки ціна на житло в новобудовах зростає на 10–15 % кожного року, кажуть забудовники. Так, за шість місяців 2018-го, за інформацією Держстату, на первинному ринку вартість житла зросла на 5,4 %. Нові однокімнатні квартири подорожчали на 7 %, двокімнатні – на 4,9 %, а трикімнатні – на 3,2 %.

За даними сайтів харківських забудовників, ціна однокімнатної квартири в новобудові економ-класу в Харкові та в передмісті стартує приблизно від 370–400 тисяч гривень, двокімнатної – приблизно від 580–600 тисяч гривень, трикімнатної – приблизно від 740 тисяч гривень.

Подорожчання статистики спостерігали й на вторинному ринку – тут порівняно з аналогічним періодом попереднього року квартири подорожчали на 3,5 %.
Найбільше подорожчали однокімнатні квартири – на 5,6 %, двокімнатні квартири зросли в ціні на 3,6 %, а трикімнатні – на 1,2 %.

Тут, за даними сервісу оголошень України «ОLX», ціна на однокімнатну квартиру в Харкові стартує приблизно від 350–400 тисяч гривень, ціна на двокімнатні стартує від 650–700 тисяч гривень, трикімнатні – від 900 тисяч і вище.

Регіональні програми

Аби втримати покупця та забезпечити населення власним житлом, на Харківщині працює кілька житлових програм. Одна з них – обласна програма надання підтримки учасникам АТО для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016–2019 роки.

Згідно з умовами Програми, за рахунок коштів обласного бюджету її учасникам надається підтримка в розмірі 40 % від розрахункової вартості житла.
За інформацією Михайла Рабіновича, за цією Програмою до кінця року близько півсотні атовців отримають квартири. На це з обласного бюджету виділили близько 13 мільйонів гривень

– Перший транш суми вже зайшов на молодіжний фонд. Ця програма діє на території області третій рік. На сьогодні вже освоєно 18,2 мільйона гривень, завдяки цьому 87 сімей отримали квартири, – зазначив директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА.

Також головний архітектор області додав, що фахівці Департаменту розробили нову універсальну регіональну програму, яка розрахована практично на всі категорії населення.

– Вона діятиме за відомим всім принципом фінансування, який використовувався і в інших програмах. Це фінансування 30 на 70, 40 на 60. Програма доволі об’ємна, у ній є пріоритетні напрями та відповідні відсоткові ставки. Зараз її готують до розгляду на сесії обласної ради, – повідомив архітектор.

Ця програма стане продовженням регіональної Програми будівництва (придбання) доступного житла в Харківській області на 2010–2017 роки, яка вже закінчила свою дію. Нагадаємо, остання передбачала компенсацію за рахунок бюджетних коштів 30 % вартості будівництва (придбання) доступного житла. За час реалізації програми на Харківщині було укладено 282 договори, а загальна сума фінансування склала близько 17 мільйонів гривень з обласного бюджету та близько 16 мільйонів – з державного.

Квартира в Харкові

Кілька програм, які передбачають здешевлення кредитів для молоді, компенсацію частини суми за житло та іншу фінансову допомогу, аби забезпечити харків’ян власним житлом, діють і в обласному центрі. Це міська цільова програма молодіжного житлового кредитування на 2011–2020 роки, згідно з якою на молодіжний кредит мають право сім’ї харків’ян, що потребують житла, у віці до 35 років включно. Кредит надається під 3 % річних. Якщо в сім’ї одна дитина, вводиться нульова ставка, двоє дітей – кредит видається під 0 %, і 25 % тіла кредиту погашає бюджет. Якщо в сім’ї троє і більше дітей, вона має право на безвідсоткову позику, і половину вартості квартири оплачує місто.

Так, за даними Харківської міської ради, цього року 16 молодих сімей отримали кредити за рахунок коштів міського бюджету на придбання квартир. Ця програма працюватиме й далі з урахуванням можливостей міського бюджету. Усього з початку дії програми поліпшили житлові умови 145 молодих харківських сімей.
Також цього року у зв’язку з великою кількістю молодих сімей і самотніх громадян, які хочуть взяти участь у Міській цільовій програмі молодіжного житлового кредитування, її фінансування збільшено до 20 мільйонів гривень.

Окрім цього, місто збільшило щорічне фінансування окремих напрямів іншої міської цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла. А саме: кредитування учасників бойових дій у зоні АТО – з 5 до 20 мільйонів гривень; кредитування працівників бюджетної сфери, професорсько-викладацького складу вишів і працівників комунальних підприємств – з 5 до 10 мільйонів гривень.

Також цього року програму доповнили розділом про кредитування внутрішньо переміщених осіб. Таким чином, вимушені переселенці, які живуть у Харкові, зможуть отримати безвідсотковий кредит терміном на 15 років з урахуванням першого внеску в розмірі 6 %. На це пільгове кредитування на 2018 рік передбачено фінансування в розмірі 5 мільйонів гривень.

Протягом минулого місяця, за даними Харківської міської ради, регіональним управлінням Держмолодьжитла було отримано з бюджету міста Харкова 9,5 мільйона гривень на фінансування житлових програм та укладено 15 договорів.
Загалом за сім місяців цього року було укладено 78 договорів з громадянами – учасниками програм на загальну суму 43,82 мільйона гривень.

Житло на селі

Окрім вищезгаданих програм, з 1998 року на Харківщині діє обласна програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». У рамках програми виконується державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.

– Цього року на програму в обласному бюджеті заклали 3 мільйони гривень, – розповів директор КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» Олександр Бакшеєв. – У рамках програми кредити можна взяти лише один раз під 3 % на нове будівництво до 300 тисяч гривень, на придбання житла – до 200 тисяч гривень, на реконструкцію – до 150 тисяч гривень, і 50 тисяч гривень – для спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій. Для пільгових категорій – багатодітні сім’ї, атовці, переселенці – кредит видається безвідсотковий.

Відповідно до умов, кредит позичальнику надається на термін до 20 років, а молодим сім’ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років) або неповним сім’ям (мати (батько) віком до 35 років) – до 30 років, з внесенням за користування ним плати в розмірі 3 % річних.
За інформацією Олександра Бакшеєва, з початку дії програми кредит отримали понад 1500 жителів Харківщини, а загальна сума фінансування склала більше ніж 20 мільйонів гривень.

 

Автор: Марічка Зорняська