Експерти перевірили варену ковбасу в супермаркетах Харкова

Експерти перевірили варену ковбасу в супермаркетах Харкова

фото: master-chef.com.ua

Варену ковбасу з двох великих харківських супермаркетів перевірили на відповідність держстандартам. Для експертизи брали винятково вироби вищого сорту. При цьому перевірку без зауважень пройшли тільки два з восьми виробників.

Експерти ДП «Харківстандартметрологія» відібрали для експертизи продукцію в роздрібній торговельній мережі Харкова (супермаркети «РОСТ» і «КЛАСС»). Перевіряли варені ковбасні вироби традиційних назв лише вищого сорту, виготовлені відповідно до вимог національного стандарту ДСТУ 4436:2005 за класичними рецептурами, які повинні складатись із сировини тваринного походження без використання сої, крохмалю, різноманітних харчових добавок, окрім натуральних спецій і прянощів і таких харчових добавок, як нітрит натрію, харчові фосфати, аскорбінова кислота та її похідні. Загалом перевірялися вісім зразків:

– ковбаса варена «Останкінська» в/с, упакована «під вакуумом», ТМ «Фарро» (ПрАТ «Кременчукм’ясо»);

– ковбаса варена «Столична» в/с, упакована «під вакуумом», ТМ «Роганський м’ясокомбінат» (ТОВ «ВП Роганський м’ясокомбінат»);

– ковбаса варена «Дитяча» в/с, упакована «під вакуумом», рекомендована для харчування дітей дошкільного та шкільного віку, ТМ «М’ясопереробна фабрика «Алан» (ТОВ «Алан»);

– ковбаса варена «Молочна» в/с, упакована в поліамідну ковбасну оболонку, ТМ «Ювілейний» (ТОВ «М’ясокомбінат «Ювілейний»);

– ковбаса варена «Лікарська» в/с, упакована в поліамідні ковбасні оболонки, ТМ «М’ясна лавка» (ТОВ «М’ясна фабрика «Фаворит Плюс»);

– ковбаса варена «Дитяча вершкова» в/с, упакована «під вакуумом» (ТОВ «Харківський м’ясокомбінат»);

– сосиски «Молочні» в/с, упаковані «під вакуумом», ТМ «Глобино» (ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат»);

– сосиски «Дитячі» в/с, упаковані «в модифікованому газовому середовищі», ТМ «Ювілейний» (ТОВ «М’ясокомбінат «Ювілейний»). 

Читайте також: Більшість кисломолочних сирів не відповідають стандартам якості – експертиза

Якість ковбас визначалась у Державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП «Харківстандартметрологія» за фізико-хімічними показниками (масовими частками вологи, білку, жиру, крохмалю і глутамату натрію), а також за відповідністю пакування та маркування нормативним документам.

За результатами експертизи з’ясувалося, що з восьми зразків шість не відповідали вимогам стандарту.

Так, у п’яти зразках – ковбасах варених «Дитяча» ТМ «М’ясопереробна фабрика «Алан», «Молочна» ТМ «Ювілейний» і «Дитяча вершкова» ТОВ «Харківський м’ясокомбінат» та в сосисках «Молочні» ТМ «Глобино» і «Дитячі» ТМ «Ювілейний» – виявлено глутамат натрію. Ця харчова добавка виконує функцію підсилювача смаку та аромату, має індекс Е621 та за вимогами ДСТУ 4436:2005 не дозволяється для використання у ковбасних виробах вищого сорту з традиційними назвами.

А в ковбасі вареній вищого сорту «Останкінська» ТМ «Фарро» виявлено завищений вміст вологи та занижений вміст білка, що, за словами експертів, може бути обумовлено якістю використаної м’ясної сировини.

– За іншими перевіреними фізико-хімічними показниками продукція відповідала вимогам ДСТУ 4436:2005. Приємно відзначити, що в жодному зі зразків не виявлено вмісту крохмалю та крохмальовмісної сировини (борошно, крупи). Це свідчить про те, що перевірені ковбасні вироби виготовлені виключно з м’ясної сировини, – зазначив генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Без зауважень до якості пройшли експертизу два зразки ковбаси вареної – «Столична» ТМ «Роганський м’ясокомбінат» і «Лікарська» ТМ «М’ясна лавка».

Пояснюючи результати експертизи, Володимир Величко сказав, що жоден з виробників не перевищив допустиму норму глутамату натрію, яка становить 10 000 мг/кг, проте для вищих сортів ковбасних виробів його додавання не передбачене вимогами ДСТУ 4436:2005. 

По темі: Як не отруїтися нітратами в ранніх овочах і зелені 

Автор: Олександр Гречаний