7 смачних маринадів для шашлику

7 смачних маринадів для шашлику

фото weacom.ru

З весною приходить не тільки тепло, з весною приходить пора шашликів. А щоб приготоване на вогні м’ясо було смачним і ніжним — для цього існують спеціальні маринади.

Цибулевий маринад

Знадобляться:
ріпчаста цибуля – 500 г,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Цибуля – невід’ємний інгредієнт практично всіх маринадів. Вона надає м’ясу багатого аромату, тому немає необхідності у великій кількості спецій.
Розрізати цибулю на кілька частин і подрібнити її блендером або через м’ясорубку в пюре. М’ясо порізати, посолити й поперчити на смак, додати суміш цибулі і ретельно перемішати. Щоб цибуля не пригоріла під час смаження, перед приготуванням злегка промокнути кожний шматочок м’яса паперовою серветкою.

Кефірний маринад

Знадобляться:
ріпчаста цибуля – 1,7 кг,
нежирний кефір – 1,7 л,
хмелі-сунелі – 1,5 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Кефірний маринад робить м’ясо дуже ніжним, а завдяки приправі воно приємно пахнутиме.
Цибулю порізати півкільцями, викласти у глибоку ємність і трохи пом’яти, щоб виділився сік. Додати приправи, перемішати, потім викласти туди м’ясо і ще раз добре перемішати.
Влити кефір, накрити кришкою і потрясти, щоб м’ясо було повністю покрите маринадом.

Маринад на газованій мінеральній воді

Знадобляться:
ріпчаста цибуля – 500 г,
газована вода – 1 л,
олія – 1 ст. л.,
приправа для шашлику – 1,5 ст. л.,
часник – 5 зубчиків,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Газована мінеральна вода добре розм’якшує м’ясо, навіть жорстке.
Цибулю порізати кільцями, додати до порізаного м’яса, туди ж всипати спеції і сіль, додати порізаний часник і ретельно перемішати. Залити газованою водою і залишити маринуватися мінімум на 3 години, а можна навіть залишити на ніч.

М’ятний маринад

Знадобляться:
ріпчаста цибуля – 500 г,
м’ята (свіжа) – 2–3 пучки,
приправа для шашлику – 1,5 ст. л.,
сіль – за смаком.

Завдяки цьому маринаду м’ясо набуде тонкого м’ятного аромату і приємного пікантного смаку. Порізане м’ясо щедро посипати спеціями і ретельно перемішати. М’яту помити й підсушити. Дно ємності, в якій буде маринуватися м’ясо, застелити невеликою кількістю м’яти, зверху викласти частину м’яса, на нього – знову невелику кількість м’яти. Повторювати шари, чергуючи, останнім має бути м’ятний. За півгодини до закінчення маринування додати порізану кільцями цибулю й перемішати.

Томатний маринад

Знадобляться: 
ріпчаста цибуля – 500 г,

часник – 3–5 зубчиків,
томатний сік – 1,5 л,
приправа для шашлику – 1 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Томатний сік теж добре розм’якшує м’ясо, а ще він додасть готовому шашлику приємний червонуватий відтінок. Додати до порізаного м’яса нарізану кільцями цибулю, спеції і подрібнений часник, залити томатним соком, перемішати, накрити ємність кришкою і залишити маринуватися протягом необхідного часу.


фото aif.ru

Маринад з майонезом

Знадобляться:
ріпчаста цибуля – 300 г,
майонез – 500 мл,
приправа карі – 1 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Майонез краще використовувати хорошої якості, або ж приготувати домашній. Подрібнити цибулю в пюре будь-яким зручним способом, додати її до порізаного м’яса, туди ж додати майонез, спеції та сіль і добре перемішати, залишити маринуватися.

Пивний маринад

Знадобляться:
цибуля ріпчаста – 500 г,
часник – 3 зубчики,
пиво – 750 мл, мелений
коріандр – 2 ч. л.,
паприка – 2 ч. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Завдяки пивному маринаду м’ясо буде мати легкий запах солоду, тільки брати краще якісне, «живе» пиво.
До порізаного м’яса додати нарізану кільцями цибулю, подрібнений часник, спеції і сіль, ретельно перемішати, залити пивом і залишити маринуватися.

Корисні поради
1. Не використовувати для маринування м’яса алюмінієвий посуд. Зазвичай м’ясо маринують у великій емальованій каструлі й навіть у відрі, якщо на шашлики збирається велика компанія. Але якщо такого посуду під рукою немає, цілком можна обійтися звичайним поліетиленовим пакетом, тільки цілим.
2. Немолоде м’ясо або м’ясо, в якості якого не впевнені, краще маринувати довше, це пом’якшить волокна і зробить шашлик соковитішим. Час маринування курятини – від 30 хвилин до 2 годин, свинини – 3–4 години, яловичини та баранини – до 6 годин.
3. Не тільки старе, а й молоде м’ясо може спокійно маринуватися добу або навіть дві. Інгредієнти у складі маринадів, зокрема цибуля, мають антибактеріальні властивості, а це значить, що м’ясо зберігатиметься довше.
4. Маринувати м’ясо можна при кімнатній температурі. Але якщо воно має залишатися в маринаді більш ніж дві години, то краще прибрати його в холодильник.

Автор: Олеся Скачко