Як зберегти м’ясо без холодильника

04.05.2023 10:20 Корисно

Відсутність електрики, стрибки напруги в мережі, пошкодження внаслідок ворожих обстрілів і навіть викрадання – усе це, на жаль, останнім часом може стати причиною виведення з ладу холодильника. Що робити у такому випадку з досить дорогим продуктом - м'ясом, щоб воно не зіпсувалося?

Якщо вам пощастило отримати як гуманітарну допомогу чи вигідно купити м’ясо в кількості «не на один день», доведеться подбати, щоб воно не зіпсувалось без холодильника. Наведемо деякі з варіантів такого зберігання – найпростіші у застосуванні, але не такі популярні, як обгортання тканиною, змоченою в оцті, або заливання кисляком.

Спочатку – щодо підготовки продукту. Фахівці рекомендують не промивати м’ясо перед упакуванням, замороженням і навіть перед приготуванням – шкідливі мікроорганізми таким чином змити неможливо, а якщо якість водопровідної води низька, то з’являться ще й нові. Звичайно, якщо шматок дуже забруднений, помити його доведеться, але краще робити це перед самим приготуванням.  Перед тим, як починати заходи зі збереження м’яса, потрібно його просушити й за можливості зрізати жир. Далі – власне методи збереження.

Метод, який за надійністю може посперечатися навіть із заморожуванням – засолювання. До того ж він доволі простий у використання, а якщо до солі додати трави та прянощі до вподоби, можна отримати різноманітні за смаком страви. Але слід пам’ятати: засолене м’ясо потребує вимочування перед приготуванням. Застосовують сухе та мокре засолювання.

Для сухого засолювання слід змішати сіль (близько 70–80 г на 1 кг м’яса) і пряні трави. М’ясо нарізати на більш-менш однакові за величиною шматки і добре натерти підготовленою сумішшю. Якомога щільніше укласти підготовлений продукт у посудину, зверху можна ще придавити гнітом. Витримувати м’ясо в солі слід приблизно місяць у холодному місці, де температура тримається стабільно. Зберігатися засолене таким чином м’ясо може до 6 місяців. 

Для мокрого засолювання спочатку слід приготувати розсол: 10 ст. л. солі на 2 склянки води, для покращення смаку можна додати трохи меду або цукру тощо. М’ясо, підготовлене так само, як і в попередньому варіанті, перекласти в ємність, де воно зберігатиметься, і залити холодним розсолом. Далі ємність закрити, поклавши зверху гніт. М’ясо зберігати в розсолі до вживання, термін придатності – до 3 місяців. 

Наступний метод: обкласти м’ясо кропивою (листками полину, хрону), потім загорнути в рушник, попередньо просочений оцтом. Після цього покласти його в ємність, що щільно закривається – у дерев’яний ящик чи каструлю . Після цього закопати цей «контейнер» у землю на глибину 10–20 см. У такому вигляді продукт може зберігатися до двох тижнів. Перед вживанням м’ясо слід ретельно промити.

Шматок сирого м’яса можна натерти хріном, і воно збережеться свіжим у прохолодному та темному місці до чотирьох днів.

Якщо в господарстві є запаси меду, вони також стануть у пригоді. Слід рясно обмазати медом усю поверхню м’яса, внаслідок чого утвориться захисна плівка, що перешкоджатиме розмноженню бактерій. Підготовлену сировину покласти в каструлю й щільно закрити. А можна покласти шматки м’яса у зручну для використання ємність і залити їх рідким медом. Посудину перенести на зберігання в прохолодне місце. У такому вигляді м’ясо може зберігатися до 72 годин.

Звичайно, це не всі способи, до яких можна вдатися для збереження м’яса, але й цей невеликий перелік може допомогти за відсутності в господарстві холодильника.

Раніше ми писали також, як зробити ємність для розсади із самополивом власноруч,  та про те, як можна використати цибулеве лушпиння.   

А ще ви можете дізнатися,  як підготувати насіння до весняної посадки,  про те, скільки насіння потрібно для посадки та  як позбутися мошки в розсаді.

Також ми розповідали про те, як зробити екологічну тару для розсади власноруч.  

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко