Харківські фермери не дорахуються врожаю через осінні зливи

11.01.2014 13:24 Агропром
lllu.net lllu.net
Через сильні зливи у вересні фермери затримали висадку озимих, що може бути фатальним.

- Те, що снігу немає, на даний час для озимих не принципово, - вважає завідувач лабораторії координації роботи з науково-методичними центрами та головними галузевими науковими установами при Інституті рослинництва імені В. Я. Юр’єва Євген Бондаренко. - Їх «вразливе місце» – вузол кущіння, зазвичай знаходиться на глибині два – чотири сантиметри під рівнем ґрунту і витримує температуру 15–16 градусів морозу. Але під землею, навіть на такій невеликій глибині, температура значно вища, ніж у повітрі. І якщо утвориться хоча б невеликий сніговий покров, то посіви будуть вкриті надійно.

Та наразі, як зазначив експерт, побоювання викликають поля, які були засіяні невчасно через дощі, які йшли восени.

Як пояснив Євген Бондаренко, оптимальний термін засівів озимих зернових по Харківській області – це період з 10 по 20  вересня. Ці посіви не викликають жодних нарікань. А от рослини, які були висіяні пізніше, не встигли достатньо розвинутись і “підготуватись до зими”.

За інформацією Департаменту агропромислового комплексу, станом на 26 грудня по Харківській області у доброму стані 48,8 % усіх озимих зернових посівів, у задовільному – 34,4 %, слабких та зріджених усього 16,8 %.

Артем Богдан, матеріал з газети Слобідський Край № 4-5 від 11.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта