Де на Харківщині найкраще організована система поливу (РАЙОНИ)

17.07.2012 11:57 Агропром
На Харківщині з кожним роком збільшуються поливні площі.

Сьогодні це 6,5 тис.га, на які державними насосними станціями, згідно з договорами між міжрайонними управліннями водного господарства, обласним управлінням водних ресурсів і сільгоспвиробниками подано 1,7 млн м3 води.

Організовано відбувається зрошення в Балаклійському (1,03 тис. га), Красноградському (0,2 тис. га) та Кегичівському (0,2 тис. га) районах. Останнім часом в області спостерігається тенденція з відродження поливного землеробства. Лідером тут є ТОВ «Агрофірма «Сади України», що на Кегичівщині, де поливні площі постійно збільшуються.

«Я далекий від думки, що ми за рік-два масштабно запровадимо зрошення, але програма така повинна бути, – вважає керівник цієї агрофірми Олексій Зайцев. – Ми мусимо вже зараз вирішувати цю проблему. Поля сільгосппідприємства знаходяться далеко від великих джерел води. Однак є кілька невеликих ставків по 3–4 га, і, вклавши певні кошти й розширивши ці водойми, ми нині маємо їх каскад із досить великим обсягом води (два – по 30 га, один – 15–16 га) й можемо зрошувати 700–800 га посівів. За два роки доведемо поливні площі до 1,5 тис. га. Соя, наприклад, на поливних землях торік дала 42 центнери на круг, а кукурудзи зібрали 10–12 тонн з гектара».

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №85 від 17.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта