Проект на мільйон доларів реалізувала агрофірма на Харківщині

26.11.2012 15:45 Агропром
http://dengi.onliner.by http://dengi.onliner.by

Для агрофірми «Лан», що в Барвінківському районі, створення надсучасного свинокомплексу стало новим етапом у діяльності. Інвесторів знайшли у Євросоюзі – у Данії. А свинорозплідник побудували на базі колишньої ферми.

– Ми вклали значні кошти, але ніхто про це не шкодує, адже за цим майбутнє. Вартість проекту – 1 млн євро, не рахуючи реконструкції комплексу. Данський фонд, який реалізує обладнання для свинокоплексів, надав нам лояльні умови, – розповідає директор «Лану» Олександр Курочкін.

Улітку у свинокомлексі утримувалося 280 свиноматок, від яких господарство вже отримало понад 1000 поросят. Директор «Лану» впевнений, що в подальшому агрофірма матиме не тільки молодняк для власних потреб, а й поросят для реалізації.

– У нас власна кормова база, адже ми обробляємо 3,3 тис. га землі. Купуємо лише вітамінно-мінеральні добавки.

Найголовніша ідея сучасного свинорозплідника – енергозбереження. Тут мінімалізовано витрати електроенергії, тепла, а також застосовується мінімум  людської праці.

– У свинорозпіднику чотири працівника, і навіть цього багато, адже всім керують комп’ютери: мікрокліматом, годівлею, подачею води.

А ще у приміщенні змонтовано систему «тепла підлога». Це дозволяє зберегти здоров’я маленьких поросят, адже якщо прогледіти хворобу, потім це відіб’ється на відгодівлі.
Олександр Курочкін стверджує: виробництво рентабельне. За всіма економічними розрахунками, господарство має отримати на свиноматку чотири опороси на рік, а один опорос – це близько 28 поросят. І це не межа.

– Можна отримувати і 30 поросят, і навіть більше. Ми будемо до цього йти та вдосконалюватися через інтенсифікацію виробництва, – каже господар.

А секрет високої рентабельності – у породі свиней.

– У нас є дволінійні свиноматки й чистопородні кабани породи дюрок. У результаті ми отримуємо трилінійний гібрид свині, у генетику якої закладено високий приріст ваги, – каже Олександр Курочкін.

За умови дотримання всіх технологічних вимог, під час відгодівлі цей гібрид може дати до 1000 грамів приросту ваги на добу. Таким чином, за півроку худобу відгодовують до забійної ваги. Тому зрозуміло, що у планах сільгосппідприємства – звести ще один такий свинокомплекс.

Юрій БОРЩ, матеріал з газети "Слобідський край" №139 від 20.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта