Сам собі супермаркет. Експерт радить, як виростити ранні овочі вдома

22.04.2014 09:52 Агропром
http://moicveti.ru/ http://moicveti.ru/
На базарах і в магазинах уже давно продають молоду картоплю, огірки, помідори та іншу городину.

 «СК» дізнався, як можна самостійно виростити ранні овочі на своїй присадибній ділянці.

Розсада в березні

Щоб уже в травні їсти власні огірки та помідори, доведеться ще в березні посіяти насіння на розсаду. Як розповіла завідувач лабораторії захищеного ґрунту Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, кандидат сільськогосподарських наук Людмила Герман, вважається, що розсада огірків є готовою до перенесення у відкритий ґрунт через 30–35 днів після висівання. Кущики в цей час уже мають по три-чотири листки. Для томатів термін трохи більший – 50 днів, а рослини вже матимуть по чотири-п’ять листків.

Розсаду науковці рекомендують вирощувати у горщиках розміром 8×8 см чи 10×10 см, а насіння саджати в субстрат землі та перегною (1:1). Для того щоб ґрунт не ущільнювався й добре пропускав воду, бажано додати туди трохи піску.
Уже зараз розсаду можна висаджувати у теплиці. Проте слід бути дуже обережними з температурними перепадами, особливо вночі. Головним чином це стосується огірків, які дуже чутливі до заморозків.

– Якщо температура стабільно тримається на рівні не нижче +5 °С, то розсаду вже можна висаджувати в теплиці. Для нашої кліматичної зони це переважно кінець квітня – початок травня, – пояснила Людмила Герман.
У тому ж разі, коли ви посадили овочі в теплицю, а несподівано приморозило, рослини без додаткового підігріву загинуть. Фермери, які вирощують овочі на продаж, обігрівають теплиці. Наприклад, нерідко використовують буржуйки. Але якщо у вас такої змоги немає, то можна просто обмотати теплицю ще кількома шарами плівки.

У теплиці й на відкритому ґрунті

Коли власної теплиці немає, то з висаджуванням розсади доведеться ще трохи зачекати. Проте, є спосіб отримати ранні овочі й без теплиці. Так, для огірків це посадка насіння в борозни. Такий спосіб дасть змогу на ніч або в разі заморозків закривати паростки плівкою чи склом, щоб вони не вимерзли.
– Ґрунт, у який ви збираєтеся садити насіння, треба підготувати. Я рекомендую змішати чорнозем з перегноєм. Він дасть додаткове тепло та прогріє ґрунт, – порадила Людмила Герман.

Непогані результати у вирощуванні всіх овочів дають також солома та тирса. Так, на 1 м² ґрунту вносять 3,5 кг соломи або 10 кг тирси. Вони виграватимуть роль додаткового розпушувача й зігріватимуть землю. Утім, якщо тирсу можна вносити безпосередньо перед висаджуванням рослин, то солому слід додавати у ґрунт ще восени, а потім перекопувати. Крім того, якщо ви вирішили використати саме солому, то на 1 м² ділянки треба буде додати ще 90 г селітри. Людмила Герман запевнила: рослини, вирощені за такою технологією, будуть екологічно чистими.
– Солома вбере в себе селітру, а нітратів в овочах не буде, – сказала кандидат сільськогосподарських наук.

Також важливо не загущувати рослини під час садіння. Оптимальним вважається садити по три-чотири кущика на 1 м² для теплиці, а для відкритого ґрунту відстань між рослинами має бути не меншою за 70–90 см. У противному разі ви ризикуєте отримати поганий урожай: городина нарощуватиме зелену масу, але не даватиме плодів.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №47 від 19.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта