У Харківській області створили регіональний фонд зерна
Ініціатором створення «стабілізаційного фонду» зерна стала Харківська облдержадміністрація. За інформацією Ігоря Райніна, свої підписи під Меморандумом поставили голова Харківської обласної організації роботодавців у сфері АПК Іван Глянь, керівники Новопокровського та Барвінківського комбінатів хлібопродуктів та хлібозаводів - «Кулиничівського», «Салтівського», «Ново-Баварського» і «Люботинського».
«Сторони домовилися координувати зусилля для створення регіонального запасу продовольчого зерна. Головна мета - забезпечити стабільну цінову ситуацію на ринку хліба та попередити необґрунтоване підвищення оптових і роздрібних цін та торговельних надбавок на хліб простої рецептури та хліб для діабетиків, - пояснив керівник обладміністрації. - Створене об'єднання відкрите для співпраці: до Меморандуму можуть приєднуватися додаткові учасники».
Ігор Райнін уточнив: у Меморандумі чітко прописані обов'язки всіх, хто його підписав. Так, обласна організація роботодавців у сфері АПК відповідає за активну участь сільгосптоваровиробників у створенні регіонального фонду зерна. Виробники борошна зобов'язуються переробити зерно регіонального запасу в обсягах, достатніх для задоволення потреб хлібопекарських підприємств для виробництва соціальних сортів хліба.
«Хлібзаводи у свою чергу погодилися закуповувати борошно з регіонального фонду і використовувати його виключно для виробництва хліба простих рецептур і хліба для діабетиків, - підкреслив Ігор Райнін. - Також вони взяли на себе зобов'язання забезпечувати споживачів Харківської області «соціальним» хлібом у необхідній кількості та не допускати необґрунтованого підвищення цін».
Нагадаємо, рішення формувати в Харківській області власний запас зерна прийняли у зв'язку з тим, що Аграрний фонд перестав бути стабілізуючим чинником на ринку, перетворившись на Публічне акціонерне товариство. Усього області необхідно на рік близько 61,5 тисячі тонн зерна, в тому числі 31,3 тисячі для формування запасу борошна, яке піде на виробництво хліба простих рецептур.
Роман Шупенко