Віддаємо землю в оренду: обов'язкові пункти договору (ПЕРЕЛІК)

30.07.2013 12:30 Агропром
http://zz.te.ua/ http://zz.te.ua/
При укладанні договору оренди землі слід звернути увагу на сім істотних умов, без дотримання яких можна залишитися і без грошей, і без землі.

Істотні умови договору оренди землі
1. Об’єкт оренди із зазначеним кадастровим номером, місцем розташування і розміру земельної ділянки.
2. Термін дії договору оренди, розмір орендної плати на рік та розмір індексації.
3. Форма і строки платежу, порядок внесення і перегляду, відповідальність за несплату.
4. Умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду.
5. Умови збереження стану об’єкта оренди, умови і строки передачі земельної ділянки орендарю.
6. Існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки, визначення сторони, яка несе ризик у разі випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини.
7. Відповідальність сторін, умови передачі в заставу та внеску до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Відсутність у договорі хоча б однієї з перерахованих істотних умов є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди та визнання договору недійсним. Договір оренди землі набуває чинності після його державної реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди відбувається у складі органів Укрдержреєстру. Існує відповідна типова форма, використовувана при укладанні договорів оренди між громадянами – власниками земельної ділянки (паю) та підприємствами, які використовують земельні ділянки для сільськогосподарських потреб. Основна особливість зазначеної форми – це наявність в обов’язковому порядку даних, що відбивають специфіку сільськогосподарського землекористування. Крім прізвища, імені та по батькові, а також адреси фізичної особи, слід указати номер правовстановлюючого документа (державного акта) на земельну ділянку (пай), ким він виданий і дату реєстрації, а також загальну площу ділянки, яку здають в оренду.

Нагадаємо, якщо орендар віддає свою землю у користування, то основним документом є договір оренди, бажано мати також додаткову угоду. Строк дії договору оренди визначається за згодою сторін. Згідно із Земельним кодексом оренда земельної ділянки може бути короткостроковою (не більше ніж на 5 років) і довгостроковою (не більше ніж на 50 років). 

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №89 від 27.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта