Як організувати кролячу ферму. Поради досвідченого аграрія

Як організувати кролячу ферму. Поради досвідченого аграрія

http://bizrating.com.ua

В Україні прийнято вважати, що розведення кролів неперспективна справа, яка майже не приносить доходу. Однак, як виявилося, і на кролятині можна заробити. Як саме - розбирався кореспондент "СК".

Євген Макляков вже багато років утримує кролячу міні-ферму. Аграрій переконаний - невеличке підприємство до 50 голів кролиць (розмір кролячої ферми вимірюється  головами кролиць, які приносять приплід) досить легко утримувати самотужки, без застосування найманої сили. При такому обсягу виробництва проблем із забоєм худоби і реалізацією м'яса також ніколи не виникне.

- Практика показала, що коли фермер сам доглядає тварин, то і окріл своєчасний, і приплід великий, і виживає майже завжди весь. Але чомусь тільки-но на підприємстві з'являються наймані працівники, самка замість восьми-десяти кроленят народжує вже трьох, а виживають з них лише двоє, - сказав Євген Макляков.

Зараз фермер тримає 24 кролиці, кожна з яких щороку приносить по 40-50 тушок готової до реалізації кролятини. При цьому окріл у господарстві відбувається циклічно: кролиця вагітніє, виношує і народжує приплід, і фермер знову відправляє її на парування.
За словами Євгена Маклякова, міні-ферма за аграрними мірками вимагає зовсім трохи часу - один робочий день на тиждень. Фермер вибудував цілу систему і максимально оптимізував виробництво. За його словами, перш за все, необхідно придбати спеціальне обладнання, яке дозволятиме насипати тваринам корм і воду на весь тиждень. Прибиранням кліток також можна займатися в той же день.

- Раніше я проводив всі роботи на фермі - в тому числі парування кролів, відсажування кролиць і кроленят - по суботах, тепер - по середах. У мене зараз вісім груп по три кролиці в кожній. Є графік, де я зазначаю, в який день та чи інша група кролиць була на паруванны, коли треба ставити маточники, коли розселяти гнізда, коли проводити забій, - розповів Євген Макляков.

Окрім основних 24 кролиць на фермі потрібно тримати, так би мовити, "запасних" самочок. Це робиться для того, щоб окроли у господарстві відбувалися постійно і своєчасно. Адже на момент парування та чи інша кролиця може бути не налаштована на парування. Через це, на думку Євгена Маклякова, майбутнє тваринництва - за штучним заплідненням. Таким чином, фермерам не доведеться тримати і відповідно годувати самців і додаткових самок.

Важливим моментом є годівля тварин. Фермер переконаний - як би на перший погляд це не здавалося економічно необгрунтованим, але від сіна краще все-таки відмовитися на користь гранульованих комбікормів. Таким чином кролі будуть цілий рік отримувати однаково збалансовану їжу, а ви вирішите проблему з брудом у клітках.
На комбікормі краще не заощаджувати. За словами Євгена Маклякова, лише великі виробники мають лабораторії якості і додають в корми всі необхідні мікроелементи. Менші підприємства, які відпускають товар за нижчою ціною, інколи грішать, і за своїм складом такий комбікорм програє.

Коли ви утримуєте кролячу ферму і хочете отримати з цього прибуток, то дуже важливо правильно розрахувати, скільки саме корму вам потрібно на певний період часу.
- Виробники комбікормів заявляють, що корм треба купувати із розрахунку 3 кг корму на 1 кг м'яса. Однак я завжди закладаю більшу масу - по 5 кг корму на 1 кг м'яса. На практиці ж у мене виходить трохи більше 4 кг, - розказав Євген Макляков. - Годування кролів - дуже відповідальна справа. Це такі тварини, які гинуть від голоду мовчки. Крім того, якщо корм буде надходити несвоєчасно, то кролі будуть довше рости і набирати вагу.  
Фермер акцентував увагу також на розмірі годівниці для кролів. Так, якщо вона дуже велика, то частину корму тварини будуть псувати.

- Кролик у цьому плані дуже неприємна тварина. Він не стільки з'їсть того корму, скільки "понадкусює" - виверне з годівниці на підлогу, після чого цей корм буде вже непридатним, - пояснив фермер. - Я пробував робити щілину у годівниці різного розміру. Як на мене, найоптимальніший варіант - 2,5-3 см, але навіть щілини у 1,5 см для кролів буде достатньо. Я запевняю - кріль зможе дістати їжу навіть з такої, здавалося б, малесенької дірочки, - сказав Євген Макляков.

За словами фермера, не має в нього і проблем з реалізацією кролятини. Все м'ясо розкуповують постійні клієнти, і їздити на ринок чоловіку не доводиться. При цьому ціну на кролятину аграрій свідомо не знижує.

- Я продаю дорого, але люди готові платити такі гроші за екопродукт. Можливо, це і неправильно, але я не роблю своїм кролям щеплення, не годую їх гормонами чи іншими добавками. Я сам їм це м'ясо, - сказав фермер.

За словами аграрія, дуже важливий також  момент, в якому віці ви забили кроля. Найкращу кролятину, так би мовити, молочне м'ясо, можна отримати лише від тварини 2,5-3 місяців. Євген Макляков переконує, навіть 5-місячна кролятина вже смакує не так. А от для парування, навпаки, кролі мають підрости. За правилами, кролиця має бути не молодшою за п'ять місяців. Для самця найкращий вік початку статевого життя - шість місяців.

Ірина Гудзь

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ