Як підготувати погріб до зими. Поради городників

09.08.2013 14:40 Агропром
http://vse-doma.info/ http://vse-doma.info/
Більшість городників овочеву продукцію зі своїх ділянок і консервацію зберігають у погребі.

Але перед тим, як заповнювати зимовими запасами, його обов’язково потрібно привести до ладу. І бажано зробити це, поки на дворі сприятлива для такої роботи погода.

Потрібна дезінфекція

У погребі, як правило, накопичуються хвороботворні мікроорганізми і рознощики інфекції. Щоб овочі та картоплю не псувалися, його необхідно щороку мити, провітрювати і дезінфікувати за допомогою спеціальних засобів (антисептиків). Для початку – мести зі стелі, стін, дерев’яних стійок погреба павутиння, пил, зіскребти цвіль. У спекотний, сухий день відкрити двері (ляду), заглушки й вентиляційні труби, щоб добре його провітрити. У сиру погоду, навпаки, треба все закрити.

Найпростіший спосіб дезінфекції – вапнування (1 відро вапняного тіста на 5–6 відер води), до якого додають мідний або залізний купорос (1 кг попередньо розчинених препаратів на 1 відро суміші для вапнування).

Важкодоступні місця обприскують із садового обприскувача або гумової груші. За дезінфікувальний засіб можна застосувати міцний розчин марганцевокислого калію (марганцівки) або тютюновий відвар (50 г сухого тютюну або тютюнового пилу на 1 л води). Крім того, для дезінфекції погріб можна обкурювати сіркою. На сковороду або лист заліза з розжареним деревним вугіллям насипають сірку (30–60 г на 1 м3 об’єму приміщення), двері (ляду) щільно зачиняють, щілини замазують глиною, для герметизації використовують ватний матрац чи стару ковдру. Через 1–2 доби погріб провітрюють.

Шкідників геть

Для знищення шкідників, які потрапляють у погріб з овочами, а також для боротьби з цвіллю і гнильними грибами можна використовувати пари, що утворюються при гасінні вапна. На кожні 10 м3 об’єму погреба беруть 2–3 кг негашеного вапна грудкового, засипають його в бак або іншу ємність, заливають водою і швидко виходять з погреба, щільно зачинивши двері (ляду). Утворені під час гасіння вапна пари згубно діють на комах і пригнічують життєдіяльність гнильних грибів. Погріб залишають закритим на 1–2 доби, потім ретельно провітрюють. Таку процедуру бажано провести 2-3 рази з інтервалом у тиждень, щоб гриби й комахи не змогли відновити життєздатність.

Приведемо до ладу поверхні

Якщо конструкції (стелажі, полиці, засіки, ящики тощо) сильно уражені грибом, то такі місця випалюють паяльною лампою або газовим пальником. Дерев’яні полиці, стелажі й засіки, якщо їх можна розібрати, виносять надвір, миють гарячою водою з милом і содою та ретельно просушують. Стіни погреба корисно промити розчином мідного або залізного купоросу (1 кг препарату на 10 л води) або алюмокалієвих галунів (300–500 г на 10 л води).

Земляну підлогу посипають тонким шаром (1 см) гашеного вапна. Якщо така підлога не висохла, а місцями уражена цвіллю, то верхній її шар (2–3 см) знімають і видаляють з погреба. Використовувати для дезінфекції розчин хлорного вапна не рекомендується, оскільки продукти набувають потім специфічного присмаку.

Увага! Перш ніж лізти в погріб, перевірте, чи не занадто загазоване його приміщення: запаліть сірник або свічку. Якщо сірник у погребі не загоряється, це є ознакою загазованості, в основному токсичним вуглекислим газом (СО2).

Концентрація вуглекислого газу в повітрі понад 10 % небезпечна для людини. Наявність рівного і блакитного полум’я свічки означає, що чадного газу у приміщенні немає. Червонуватий колір полум’я – ознака наявності чадного газу.

Якщо полум’я почало коптити або зовсім згасло – усередині немає кисню. При виявленні шкідливих газів у погребі його необхідно ретельно провітрити.
Якщо ви вирішили щось випалювати або працюєте з токсичними хімічними речовинами, подбайте про свою безпеку: надіньте протигаз або хороший респіратор, а після закінчення процедури якнайшвидше покиньте погріб. Якщо в інструкції до хімічного препарату були якісь додаткові рекомендації з безпеки, ретельно їх дотримуйтеся. За день відкрийте погріб і, перш ніж увійти, провітріть.

Данило Мигай, матеріал з газети "Слобідський край" №92 від 03.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта