Як відроджують малі річки на Харківщині

05.06.2012 10:30 Агропром
Малі річки на Сахновщині Малі річки на Сахновщині
Зараз у державі значну увагу приділяють розв’язанню проблем зі збереження, відтворення, охорони водних ресурсів, особливо малих річок.

Результати цього підходу вже відчули в Сахновщинському районі.

– Сахновщинський район має обмежені водні ресурси. Це насамперед ставки, а ще по території протікають мальовничі річки Оріль, Орілька, Багата… Але тривала господарська діяльність призвела до того, що більшість з цих річок перетворилися на струмки, що пересихають влітку й перемерзають узимку, їхні береги позаростали очеретами, – розповідає заступник голови Сахновщинської райдержадміністрації Володимир Кравець. – Через замулення населенні пункти, які знаходяться в басейні цих річок, довгий час потерпали від підтоплення.

Згідно із Законом України «Про загальнодержавну програму розвитку водного господарства» Харківським обласним управлінням водних ресурсів  розроблено цілий ряд програм щодо поліпшення стану водних об’єктів на території області. Заходи, передбачені цими програмами, стосуються і водних об’єктів на території Сахновщинського району, зокрема найбільшої його артерії – річки Орілі. Тільки минулого року було розчищено 3,7 км русла, поблизу села Аполлонівка збудовано пішохідний місточок. У планах з виконання заходів «Комплексної програми захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод в Харківській області на період до 2010 року та прогноз до 2020 року» (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 2006 року № 901) загальна довжина розчищених ділянок річок Оріль і Орільки становить (тільки по Сахновщинському району) 9,9 км.

Виконання цих робіт дозволить збільшити їх пропускну спроможність, поліпшити водообмін між Орільським і Краснопавлівським водосховищами без підтоплення прилеглих сільських населених пунктів і сільгоспугідь, поліпшити економічний стан регіону та берегової зони.

Зацікавленими у проведенні цих меліоративних робіт є і місцеві органи влади – сільські ради, і сільгосппідприємства, і населення. Саме за їх сприяння зроблено проектно-кошторисну документацію.

Це тільки початок відродження водних артерій Слобожанщини, бо більшість з них потребують нашої допомоги.

Стаття з газети "Слобідський край" №66 від 02.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта