Як зробити вирощування цукрового буряку вигідним, розповіли керівники підприємств Харківщини

17.10.2012 07:01 Агропром
http://farming.by http://farming.by
Як розповів заступник голови Куп’янської райдержадміністрації Микола Ситник, були часи, коли цукровий буряк висаджувався на площі до 4 тис. га.

Але це вже в минулому, і причина тут одна: цукрозавод цього району припинив свою діяльність, а з ним і багато аграріїв. Та поступово справи налагоджуються, і цього року буряків було посіяно на площі 260 га, з яких більш ніж на 200 га їх уже викопано й транспортовано на Савинський цукрозавод. Хоча дорога неблизька, а все ж таки галузь потрібно реанімувати, підкреслив Микола Ситник. І тут є єдиний вихід – будівництво сучасного хоча б міні-заводу з переробки цукрового буряку, бо існуючий уже ніколи на ноги не зіпнеться.

У Золочівському районі, в агрофірмі ім. Г. С. Сковороди, завжди серйозно займалися вирощуванням цукрового буряку. От і в нинішньому році його було посіяно в цьому господарстві на площі 210 га, і врожайність складає близько 400 ц/га.

– Головне – це застосування передових технологій і наявність високоефективної техніки та сільгоспзнаряддя, – ділиться керівник підприємства Микола Куценко. – Саме тому ми свого часу придбали, на мою думку, найкращий у світі німецький бурякозбиральний комбайн «Ропа» та поступово підкуповували сучасні ґрунтообробні агрегати.

А ще користуємося гібридами відомої німецької компанії «Штрубе», яких не беруть хвороби та не їдять шкідники. Усе це в комплексі і дає нам можливість отримувати гідний результат. Також тісно співпрацюємо з Первухинським цукрозаводом, що на Богодухівщині, і цими взаємовигідними відносинами цілком задоволені.

Як розповів Микола Куценко, вирощування цукрового буряку – справа вкрай затратна. По-перше, техніка та сільгоспзнаряддя в жодному разі не пристосовані до інших сільгоспробіт, бо це вузька, скажімо так, спеціалізація. Якщо до цього додати й дорогі гібриди, проведення на високому рівні повного комплексу землеробських робіт, виплату пайовикам за орендовану землю (у цій агрофірмі вона вже становить 5 %. – Авт.), то стане зрозумілим: поки що ціна за здану цукросировину не зовсім влаштовує селян. Коли ще й погодні умови будуть примхливими, то це суттєво позначиться на недоотриманні очікуваної врожайності. Відтак, на переконання керівника сільгосппідприємства, ціна має бути на рівні 520 грн за тонну зданої цукросировини.

Ігор ТЕСЛО, матеріал з газети "Слобідський край" №123 від 13.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта