Земельна реформа на старті

12.08.2014 07:23 Агропром
obozrevatel.com obozrevatel.com
В Україні запроваджено мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

Офіційно він діятиме до 2016 року. І якщо до того часу Верховна Рада законодавчо не врегулює земельні відносини, українську землю почнуть розпродавати.

Зараз аграрні підприємства укладають з пайщиками договори оренди. Дві третини з них є короткотривалими – до п’яти-шести років. Така політика не сприяє ефективному господарюванню, а сама земля виснажується: орендарі не зацікавлені у збереженні родючості земель, адже через декілька років вони кинуть цю ділянку і візьмуть нову. Крім того, досі не розроблено механізм впливу орендодавця на орендаря. Наприклад, у випадку, коли агропідприємство несвоєчасно виплачує пайщику гроші за оренду. В результаті щороку несуть збитків 7 млн українських селян, які набули права на земельні паї загальною площею майже 28 млн га.

У Державному агентстві земельний ресурсів України вбачають вирішення проблеми шляхом здійснення реформи. Так, уже розроблено проект закону щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Головні його постулати – заборона продажу земель сільгосппризначення і збільшення мінімального терміну оренди.
– Треба не тимчасово, а на постійній основі заборонити продавати або іншим способом відчужувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, а також паї, – упевнений начальник Управління ринку та оцінки земель Держземагенства України Юрій Микитенко.

Відповідно до законопроекту, мінімальний термін оренди, згідно із законопроектом, не може бути меншим за 14 років. Максимальний термін не має перевищувати 50 років. Захищаються і матеріальні права пайщиків. Так, якщо у місячний строк з дня закінчення строку виплати орендної плати, передбаченого договором, орендар не виплатив орендодавцю належної орендної плати, орендодавець може скористатися правом припинення договору оренди землі.

– Орендодавець, який має намір скористатися таким правом, зобов’язаний повідомити про це орендаря листом. У місячний термін з моменту направлення такого листа договір вважається недійсним, що є підставою для скасування державної реєстрації договору оренди, – пояснив Юрій Микитенко.
Законопроект також вводить механізм відчуження орендарем права на оренду земельної ділянки. Це може бути зроблено на підставі ренти, дарування, успадкування тощо.

– Угода про перехід права оренди землі укладається у письмовій формі та нотаріально посвідчується. Додатком до неї є безпосередньо сам договір оренди, – розповів начальник Управління ринку та оцінки земель Держземагенства. – На договорі оренди нотаріус робить відмітку про відчуження права оренди та здійснює його державну реєстрацію. Новий договір оренди при цьому укладати не треба.
Новий орендар має повідомити власнику землі про набуття своїх прав протягом 14 робочих днів.

Прописано у законопроекті і випадки, коли дозволяється відчуження самої землі. Так, якщо закон буде прийнято, це буде можливо у разі спадкування паю, обміні земельної ділянки на іншу, відчуження землі для суспільних потреб, конфіскації землі тощо.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" №96 12.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта