Демобілізованих бійців зустріли у Харкові. Чому солдати сумують (ФОТО)

08.04.2015 08:49 Суспільство
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
64 учасники АТО з Харківської області, які підпали під першу хвилю мобілізації і днями були демобілізовані, сьогодні зустрічали на площі Свободи.

Зустрічати військовослужбовців попри непогоду з самого ранку зібралося близько півсотні харків'ян. Привітати хлопців прийшли навіть жінки з маленькими дітьми. В адресу бійців лунали словами подяки, їм дарували квіти і вітали з поверненням додому.

- Дуже важливо і проводжати, і зустрічати хлопців. Вони мають знати, що їх чекають, що вони воюють не даремно, - вважає харків'янка Юлія Криворучко, яка прийшла на площу з трирічним сином.

ЯК ЗУСТРІЧАЛИ ДЕМОБІЛІЗОВАНИХ БІЙЦІВ У ХАРКОВІ. ФОТОРЕПОРТАЖ

Всього з 92-ої механізованої бригади Харківської області наразі демобілізовано 64 чоловіки. Ще одна партія демобілізованих має прибути у п'ятницю. Наразі ці хлопці передають зброю і техніку новобранцям, а командування готує їм документи.

- Протягом тижня-десяти днів всі, хто прослужив рік, будуть демобілізовані, - пообіцяв т. в. о. заступника командира по роботі з особовим складом 92-ої механізованої бригади, майор Федір Шевченко. - Ніяких пріоритетів, кого треба демобілізувати у першу чергу, не було. Все по-чесному. Першими демобілізували тих, хто був найбільш вільним від справ. Ті, хто залишилися, ще передають справи.

Зараз демобілізовані потроху повертаються до мирного життя, починають шукати роботу. Зі служби більшість з них вдома чекали батьки, дружини, діти.

- У мене дружина і шестимісячний син, - розповідає демобілізований замполіт 22-го батальйону територіальної оборони Харківської області, капітан Ігор Гладуш. - Щоб хоча б трохи з ними побути, просився у відпустки, якось викроював час. Командування йшло на зустріч. З пологового будинку відпускали забирати дружину.

Стоячи під дощем, демобілізовані чоловіки з одного боку радіють, що повернулися до мирного життя, з іншого - згадують своїх товаришів по службі, які ще залишаються на війні.

- Я не можу сказати, що для мене сьогоднішній день став святом. Адже тут лише частина наших людей. Більша половина ще служать. Якби ми зібралися всі разом, то було б набагато приємніше. А так виходить, що ми вже вдома, а хлопці ще там, і на душі через це не дуже добре, - сказав демобілізований Сергій Шепецький.

Продовжити службу за контрактом вирішили близько 10 % мобілізованих у першу хвилю. Переважно це офіцерський склад.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта