Перебіг АТО: як просувається армія, реальні втрати серед бойовиків та солдатів

02.07.2014 07:54 Суспільство

Активна фаза АТО на Донбасі триває. Пропонуємо короткий огляд основних подій з ночі 30 червня до ранку 2 липня.

У ніч з 30 червня на 1 липня сили антитерористичної операції в Донбасі отримали наказ почати ліквідацію бойовиків. За добу армія значно просунулася вглиб окупованої території, розповіло ЛІГАБізнесІнформ джерело в штабі АТО. Разом з тим бойовики продовжують обстрілювати житлові квартали міст, які контролюють. У тому числі з використанням установок "Град".

Читайте також: АКТИВНА ФАЗА АТО: БОЙОВИКИ ПРОСЯТЬ ПРО МИРНИЙ КОРИДОР
                       Мі-8 ЗБИТИЙ ПІД СЛОВ'ЯНСЬКОМ. ЗАГИНУЛО ДЕВ'ЯТЬ ВІЙСЬКОВИХ (ВІДЕО)
                      БОЇ ПІД ЯМПОЛЕМ ТА ЗАКОТНИМ: ДАНІ ПРО ЗАГИБЛИХ СИЛОВИКІВ РОЗХОДЯТЬСЯ

"Протягом 10 днів ми вивчали позиції терористів. Увечері, 30 червня, надійшла команда відновити операцію і приступити до виконання завдань щодо забезпечення правопорядку в Донецькій і Луганській областях. Усього за добу знищено більше 400 бойовиків. Озвучену раніше в ЗМІ цифру (від 800 до 1000 убитих терористів) підтвердити не можу", - зазначив співрозмовник ЛігаБізнесІнформ.

Співрозмовник відзначив, що сили АТО мають втрати в техніці, але не уточнив її найменувань. Він також повідомив, що за добу з моменту поновлення АТО підтверджена загибель двох українських військовослужбовців, близько двох десятків отримали поранення.

Всього за добу, за даними командування, силам антитерору вдалося звільнити чотири населених пункти - Закотне, Старий Караван, Брусовка (всі три - район Слов'янська), а також Металіст у районі Луганська.

Бойовики слабшають з кожною годиною, заявляють у штабі АТО. Силовики розповіли, що використовують проти бойовиків найдорожчу і високоточну зброю, наявну на озброєнні артилерії - ударні комплекси Мста-С з високоточними снарядами. "Використовуємо "Квітник". Один постріл - близько 200 тисяч гривень. Осколково-фугасний снаряд з лазерним наведенням. Дорого, але ефективно", - відзначило джерело в штабі АТО.

Бойовики також атакують українську армію. Атака пункту пропуску сталася вночі 2 липня.

«В ході атаки бандити випустили близько 20 мін і, попередньо, вели вогонь з боку населеного пункту Маркін. Оформлення в пункті пропуску було призупинено, а прикордонники зайняли кругову оборону. В результаті обстрілу загинув 1 військовослужбовець і 4 отримали поранення різного ступеня тяжкості», - йдеться в повідомленні Відділу з питань взаємодії зі ЗМІ адміністрації Державної прикордонної служби України. 

Разом з тим, банди бойовиків продовжують підступно здійснювати напади на колони тилового забезпечення українських військ, обстрілювати блокпости та опорні пункти сил АТО зі стрілецької зброї та важкого піхотного озброєння, а саме мінометів, гранатометів тощо.

Так ввечері 1 липня бойовики обстріляли з мінометів український блокпост в районі комбікормового заводу поблизу Слов’янська. Втрат серед особового складу нема. Внаслідок обстрілу пошкоджено 4 одиниці автомобільної техніки (1 екскаватор, 2 одиниці ЗІЛ-131, 1 УРАЛ та 1 танк Т-64). Окрім екскаватора, усю техніку відновили своїми силами на місці.

Також терористи кілька разів атакували українських військових мінометним вогнем та зі стрілецької зброї в районі населеного пункту Крива Лука і на перехресті доріг, що ведуть на Слов’янськ і Красний Лиман. Внаслідок підступного пострілу снайпера-найманця один військовослужбовець Збройних Сил України загинув.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта