Спецбатальйони “Собожанщина” та “Харків-1” збираються у гарячі точки (ФОТО)

06.06.2014 14:10 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Подолали лінію перешкод, взяли штурмом будівлю із сепаратистами та обстріляли противника — бійці спецпідрозділів “Слобожанщина” та “Харків1” через два місяці після утворення продемонстрували журналістам свою бойову підготовку.

Нагадаємо, що ці два батальйони особливого призначення в структурі Головного управління МВС України в Харківській області було створено з метою охорони громадської безпеки в регіоні.




До складу цих спецпідрозділів увійшли добровольці, які раніше служили у силових структурах, зокрема спецназівці, співробітники міліції. Є і звичайні люди, які пройшли медичну комісію та здали спеціальний тест на фізичну підготовку.



Як розповів командир батальйону “Слобожанщина” Андрій Янголенко, більшість чоловіків, раніше вже брали участь у бойових діях. Всього складу двох батальйонів входять близько 1000 людей.

- В першу чергу це патріоти своєї країни, які хочуть навести тут порядок і у будь-який момент будуть готові воювати за Україну, - пояснив командир.


П’ять разів на тиждень бійці батальйону проходять бойову підготовку - тренуються стріляти, звільнювати полонених, вести рукопашний бій, долати лінію перешкод, проводять тактичні навчання. Щодня бігають по 10 км.



Не зважаючи на короткий термін існування, підрозділи уже брали участь в спецопераціях - затримували особливо небезпечних злочинців, озброєні злочинні групи в Харківській області та на Донбасі. Зокрема, в Донецькій області брали участь в 12 таких операціях.



- Найближчі плани - наводити порядок в Луганську і Донецькій областях. Хлопці готові і рвуться в бій. Вони хочуть виконувати завдання, щоб в цих регіонах був мир і порядок, - розповів Андрій Янголенко.
Оснащені бійці автоматами з каліматорним прицілом, що дозволяє у швидкому бою не цілячись попадати у противника, та сучасними бронижелетами.

Головним чином оснащенням допомагають громадські організації, які збирають кошти та закуповують для бійців все необхідне.

Як розповів голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута, незабаром для цих підрозділів надійде нова партія спецзасобів з-за кордону.

- Це штурмові бронещити, тепловізори, нові англійські бронежилети. Все це буде буквально на наступному тижні. Хочу відзначити, що дуже велику роль у формуванні та забезпеченні цих спецпідрозділів також відіграють бізнесмени, - розповів Ігор Балута.

Губернатор також повідомив: зараз створюються додаткові блокпости на кордоні з Донецькою та Луганською областями. У цей же час потік переселенців тільки за останній тиждень значно збільшився. Точної цифри поки немає, але їх точно більше семи тисяч.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта