Без податкових пільг аграріям не вижити - експерт

27.04.2013 08:50 Економіка
http://ubr.ua/ http://ubr.ua/
У нинішньому році сума податкових пільг для агропромислового комплексу України складає загалом 19900 млн грн.

З них: спеціальний режим оподаткування ПДВ — 14775 млн грн.; фіксований сільськогосподарський податок — 3500 млн грн.; ПДВ підприємств із переробки молока та м'яса — 1625 млн грн.

Зараз в суспільстві широко обговорюється питання можливого скасування пільгових режимів оподаткування сільгоспвиробників. Тут вистачає як прихильників їх збереження, так і опонентів.

Аграрії переконують, що збереження цих режимів оподаткування забезпечує приблизно 50% прибутковості сільгосппідприємств. В окремих секторах аграрного виробництва, зокрема тваринництва, збереження позитивних економічних результатів роботи повністю залежить від наявності податкових пільг.

За словами голови Аграрного союзу України Геннадія Новікова, нині значна кількість сільгосппідприємств навіть за наявності податкових пільг працює на межі збитковості. Зокрема, мова йде про такі галузі, як картоплярство (рівень рентабельності -21,4%), овочівництво (-7,4%), виробництво ВРХ (-29,5%), виробництво м'яса птиці (-6% для підприємств, які не мають власного виробництва кормів).

У той же час, за оцінками експертів, потенціал сільського господарства використаний приблизно наполовину. І збереження податкових пільг дозволить використовувати резерв розвитку повною мірою. Низка галузей і виробників ще не досягли оптимальної ефективності виробництва (загалом кількість збиткових підприємств в останні роки становить від 17 до 30%).

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта