Дитсадок під Харковом незабаром зігріватиме лише сонце

19.03.2013 13:12 Економіка
http://budklimat.com.ua http://budklimat.com.ua

У цьому році в Дворічанському районі планують запровадити два проекти з енергозбереження й альтернативних джерел опалення. 

У тавільжанському дитсадку встановлять сонячні батареї, а у Колодязненьскій загальноосвітній школі — економічний піроїзний котел.

Про це під час прес-конференції повідомив голова Дворічанської райдержадміністрації Сергій Радьков. За його словами, кожний проект передбачає фінансування близько 300 тисяч гривень з різних джерел.

- Суть проекту така: збирається громада, якій роз'яснюється, що повинні взяти участь декілька структурних одиниць цього процесу. Місцевий фонд розвитку громад ООН дає 70% фінансування, місцевий бюджет дає 25%, а решта коштів збирається громадою. Для цього ми створили громадські організації в тих селах, у яких запроваджуємо ці проекти. Це робиться для того, щоб люди відчували, що їхня копійка є тепер у вікнах закладу, де навчаються їх діточки.

Як повідомив Сергій Радьков, керівництво району вже веде перемовини із потенційними інвесторами, а незабаром буде оголошений конкурс на виконавця робіт. Проект планують запровадити у цьому році.

Також він повідомив, що в 2012 році в районі були встановлені сім котельних на альтернативному паливі.

- Це було складне рішення, тому що ми не були впевнені, чи нові форми опалення дозволять нам перезимувати. Котельня лікарняного комплексу опалювала район, але ціна гігакалорії постійно зростала, в минулому році вона досягла 1200 грн/Гкал, тому ми знайшли інвестора, який поставив сім нових котельних. Сьогодні ми вже маємо 20-30% економії.

Зараз у Дворічній працюють п'ять котелень з семи, які опалюють адміністративну будівлю, три школи, будинок культури і спортзал. Ці організації зараз опалюються дровами і торф'яними пелетами, які завозяться з Рівненської області.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта