Перший крупний внесок для придбання житла у кредит допоможуть сплатити підприємтсва

25.06.2012 16:50 Економіка
Нещодавно було прийнято державну Програму щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для будівництва (придбання) житла.

Завдяки ній у цьому році Харківська область отримає 60 млн грн на фінансування компенсацій по кредитах. Про те, яким чином Програма діятиме на Харківщині, йшлося на нараді в Харківській облдержадміністрації за участі представників банківських установ, будівельних організацій і промислових підприємств.

Харківщині пророкують будівельний бум

Програма передбачає, що термін кредитування не повинен перевищувати 15 років з моменту укладення кредитного договору. Обов’язковий власний внесок отримувача житла становить 25 % суми кредиту, але за бажанням розмір такого внеску може бути збільшено. Процентна ставка складатиме 16 % річних, з яких держава компенсує 13 %. Таким чином, громадянину залишається сплатити лише 3 %.

Перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб підкреслив, що на сьогодні це – кращий спосіб поліпшити свої житлові умови.

– Я вважаю, що кращих умов, ніж ті, коли людина оплачує тільки 3 % річних, а решту 13 % оплачує держава, не придумаєш. Будь-яка математика зводиться до того, що ця програма пропонує найкращі умови, які можна на сьогодні запропонувати. Ніхто ні в світі, ні в Європі таких умов для будівництва житла не запропонував, крім нашого Уряду, – сказав він.

За словами Валентина Дулуба, цього року на фінансування Програми в державному бюджеті передбачено 1 млрд грн. Проте, якщо кількість бажаючих зросте, суму коштів буде збільшено. Міністерством регіонального розвитку на ці цілі на наступний рік уже заплановано 2 млрд грн.

Під час наради експерти зазначили, що Програма стане поштовхом для розвитку будівельної галузі країни. Валентин Дулуб повідомив, що в Харківську область у рамках фінансування Програми здешевлення іпотечних кредитів для будівництва доступного житла надійде 60 млн грн.

– Зараз у нас буде можливість вкласти в будівництво 60 млн грн державних коштів. Плюс до цього, 25 % тих коштів, які внесе кожен позичальник готівкою – це ще близько 40 млн грн. Таким чином, цього року в розвиток будівельної галузі може бути вкладено близько 100 млн грн одноразово. Це підйом будівництва. Це означає, що запрацює металургія, цегляні й цементні заводи, «Південкабель» – ціла галузь. Початок будівництва означає ривок у розвитку промисловості, – підкреслив Валентин Дулуб.

З перший внеском допоможуть підприємства

Разом з тим, у Програмі є й недоліки. На думку заступника директора Харківського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Олександра Вензеля, основна перешкода для участі в іпотечній держпрограмі – великий перший внесок.

– Ми надали консультації близько 200 особам, але з розрахунків видно, що багатьом не вистачає коштів на перший внесок... У родини повинно бути від 5 до 8 тис. грн сукупного доходу, інакше банк вимушений буде їм відмовити в кредиті, – сказав він.
Збільшити ефективність Програми, на думку Олександра Вензеля, можна шляхом надання підприємствами та організаціями короткотривалих позик на перший внесок, або, якщо в людини рівень заробітної плати нижчий за зазначений, підприємство може виступити поручителем.

Ще одна проблема – застаріла норма потреби в житловій площі на людину, яка була прийнята в 1984 році. Сьогодні вона становить 8 м2 на людину. Про це розмірковував голова правління однієї з будівельних компаній Харківщини Олександр Харченко.
– Потрібно відійти від норми 1984 року і збільшити її до 10–11 м2 на людину. Тоді в нас база клієнтів збільшилася б удвічі-утричі, – зазначив він.

Це питання буде винесено на розгляд сесії Харківської обласної ради. Відповідне доручення управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації в ході наради дав перший заступник голови облдержадміністрації Валентин Дулуб.
– У середньому вартість невеликої квартири сягне 250–350 тис. грн (квартира без унутрішньої штукатурки. – Авт.). Перший внесок складе 65–70 тис. грн, а щомісячний платіж – 2500 грн, – підрахував Олександр Харченко.

На думку представників провідних промислових підприємств, Програма може бути використаною для закріплення кадрового потенціалу підприємств, залучення молодих спеціалістів, але її треба детально обговорити в колективах.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №75 від 23.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта