Робоча пастка: як заманюють на роботу і ошукують

25.06.2012 13:41 Економіка
Пошук роботи – справа не з простих.

Хочеться отримати пристойну заробітну плату, можливість до самореалізації, дружній колектив, соцпакет і так далі – цей список можна продовжувати нескінченно. Але часто трапляється, що замість роботи з високим окладом ти потрапляєш до рук шахраїв, які хочуть вижати тебе наче лимон, а коли прийде час розрахунку, виявиться, що все не так, як тобі розповів ейчар-менеджер, або по-колишньому – кадровик.  

Блат – не брат

Хотів роботу в іноземній компанії – отримав кабінет в офісі на околиці міста. Саме в таку халепу потрапив молодий випускник Харківського національного університету будівництва та архітектури Сергій.

– Знаєте, як воно буває, – купуєшся на гарні обіцянки. Спочатку запропонували постажуватись і обіцяли, що заплатять. Я знав, що можуть надурити, але ж все було офіційно, працевлаштування по трудовій книжці. Тим більше, що я влаштовувався через знайомих. Але заплатили тільки за місяць, – розповідає Сергій.

У відділі кадрів парубку запропонували пройти кілька тестів, серед яких і тест на знання англійської, адже роботодавець – іноземна компанія. Підозр не виникало. Офіс був близько до центру, біля станції метро «Ботанічний сад».

– Тест я пройшов успішно. Навіть дуже успішно. І ще тоді мене здивувало, як спеціаліст відділу кадрів розхвалював мене, – розповідає Сергій, – а потім мені сказали, що кілька місяців стажування треба пройти в Харкові, а не в Києві, як спочатку домовлялися. Мені повідомили, що це тимчасово, компанія має ось-ось отримати замовлення, і тоді мене відразу переведуть у Київ. Звісно, і зарплата поки що буде не така, про яку йшлося до цього. Ну, робити було нічого, я й погодився.

Сергій попався на розповсюджений виверт шахраїв-роботодавців: грандіозні обіцянки «загорнуто» в золотий фантик сучасно обставленого офісу. Ти дивишся навколо себе й сам себе переконуєш – тут усе дуже серйозно: нові меблі, оргтехніка, ремонт, ні, це не «шарашкіна контора». Суть цієї схеми – постійно годувати обіцянками. Мовляв, треба трохи почекати, і тоді будеш «у шоколаді». А на практиці «трохи» перетворюється на «ось-ось», яке так і не настає, а потім просто пропонують звільнитися.

У Сергія так само і сталося. Пропрацював три місяці в маленькому офісі на Рогані, де креслив проекти котеджів, а заплатили лише за один. Сергій каже, що зі знайомим, який запропонував звернутися до цієї компанії, стосунки так і не потеплішали. Влаштуватися на гарне місце по блату не вийшло.

Андрій, співробітник приватної фірми, розповів «СК» про ще один вишуканий спосіб кадрового обману:

– У мене колишній директор вирішив змінити форму управління фірмою з метою зниження оподаткування. Через кадрове агентство він запросив юристів (кадровому агентству, безумовно, заплатив) і влаштував для них конкурс під виглядом перевірки знань. Завдання було таке: юридично обґрунтувати перехід на іншу форму управління. Йому принесли талмуди від 3 до 20 сторінок з усіма викладками. Він їх зібрав, подякував, а через тиждень усім подзвонив і, вибачившись, сказав, що не підходять. Він скомпонував з їхніх висновків щось середнє, і це йому обійшлось удесятеро дешевше, ніж міг коштувати юридичний супровід спеціалістів у разі замовлення такого.
Психологи стверджують: шахраї готові казати те, що ви хочете почути. Тому якщо все надто добре – це перша ознака того, що вас хочуть ввести в оману.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №75 від 23.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта