Стратегію розвитку Харківщини перепишуть. А чиновникам влаштують лікнеп

16.07.2014 14:37 Економіка
http://www.hr-portal.ru http://www.hr-portal.ru
Підхід до написання стратегії розвитку регіону буде змінено.

16 липня під час засідання експертно-консультативної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону при голові Харківської обласної ради голова постійної комісії з питань бюджету облради Людмила Немикіна розповіла, що невдовзі Кабінет Міністрів має затвердити нову загальну стратегію регіонального розвитку. Після цього кожна область, в тому числі і Харківщина, ухвалить свою. Але роботу з розробки цього важливого фінансового документа, як пояснила депутат, необхідно розпочинати уже сьогодні.

- Стратегія має бути побудована зовсім новим способом. Це повинен бути не науковий, а практичний документ, - зауважила Людмила Немикіна.

За її словами, окрім розробки самої стратегії, необхідно написати план її реалізації, якого до цього часу не існувало. Так, маючи уже написаний конкретний проект, легше залучати інвестиції, міжнародну технічну допомогу тощо.

- Хочу сказати, що в нас є невеликий досвід європейських підходів субсидіарності та розширення кола учасників у вирішенні тих соціально-економічних проблем, які є в області. Саме в нас уже три роки працює конкурс міні-проектів. Таким чином ми вчимо мешканців територіальних громад самостійно виділяти основні проблеми, які найбільше їх хвилюють, - пояснила Людмила Немикіна. - Принцип співфінансування також притаманний нашому конкурсу, а це один із основних принципів проектного підходу у вирішенні соціально-економічних проблем.

Так, за прогнозами, які озвучила депутат, у 2015 році Харківська область може отримати від фонду регіонального розвитку більше 350 млн грн на реалізацію цих проектів, а тому готувати їх необхідно уже зараз.

За її словами, на місцях люди ще не зовсім готові писати проекти, які можна було б включити у стратегію регіонального розвитку Тому на засіданні було затверджено склад робочої групи з розробки проектів, яку очолить Сергій Чернов. Вона збиратиме та оброблятиме пропозиції щодо оновлення стратегії регіонального розвитку.

Окрім того, як розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, для підвищення кваліфікації керівників органів місцевого самоврядування навчатимуть ринковим методам економічного розвитку. Відповідний план навчань затверджено експертно-консультативною радою.

- Із серпня буде впроваджено новий формат роботи, який буде скоординований представниками бізнесу та Асоціацією органів місцевого самоврядування, з підготовки керівників органів місцевого самоврядування, управлінців, представників виконавчих апаратів, - розповів Сергій Чернов.

Затвердженим планом, зокрема, передбачено впродовж серпня - вересня провести низку професійних тренінгів, в ході яких вивчатимуть засоби залучення інвестицій для реалізації регіональних проектів, принципи та правила створення ефективних презентацій для потенційних інвесторів. Також вивчатимуть закордонний досвід та можливості управління системою місцевих податків для створення привабливого інвестиційного клімату.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта