Засуджені Харківщини заробили майже сто мільйонів за рік

25.12.2012 15:32 Економіка
Фото УДПСУ в Хакрівській області Фото УДПСУ в Хакрівській області

У 2012 році в Харківській області була реалізована продукція, створена засудженими, на загальну суму 97 млн гривень, що на 12 млн більше, ніж у минулому році.

Про це кореспонденту «СК» повідомив начальник відділу економіки та маркетингу Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області Ігор Братчиков.

За його словами, велику частину в реалізації продукції складають муніципальні замовлення.

- В цьому році міських замовлень було більше ніж на 2 млн грн, - розповідає Ігор Валерійович. - Це й обладнання для парку Горького: огородження, альтанки, дитячі майданчики, ковані прикраси. Крім того, дитячі майданчики, лави, урни для сміття, зроблені руками засуджених, можна побачити і в кожному районі Харкова і області.

Він також розповів, що в кожному з 13 закладів виконання покарань у Харківській області існують державні підприємства або майстерні.

- Мета цих підприємств і майстерень — не отримання прибутку, а залучення засуджених до праці, щоб вони в подальшому могли частково утримувати себе, і частково погашати позови й аліменти, які до них застосовуються за вироком суду, - наголошує начальник відділу економіки й маркетингу.

Як повідомив Ігор Братчиков, Качанівська жіноча виправна колонія №54 спеціалізується на швацьких виробах: це спецодяг для комунальних служб, формений одяг для силових структур, одяг і постільна білизна для населення, а також дитячий і карнавальний одяг.

Чоловічі колонії займаються деревообробкою і металообробкою, виробами з бетону, кованими виробами. Колонія №43 виробляє комплектуючи для заводу «Електроважмаш», а колонія № 100 співробітничає з заводом «ХТЗ» - роблять навісне обладнання для бульдозерів, комплектуючі для тракторів і сільгосптехніки. Кожний виправний заклад також виробляє сувенірну продукцію.

Товари виробництва засуджених реалізуються у спеціальному магазині — столі замовлень «Лавка майстра», а також безпосередньо у закладах.

- Якщо це оптові покупці, підписуються договори оптових поставок, - говорить ігор Братчиков. - Також продукцію можна придбати у роздріб — замовник приходить до закладу, ознайомлюється із прайсом, замовляє виріб або купує його на місці.

У вартість продукції закладаються матеріальні і енерговитрати, а також зарплатня засуджених. За словами начальника відділу економіки і маркетингу, до зарплати засудженого робочого (яка не нижча мінімальної) нараховується 50% прибутку від працевикористання, який є джерелом поповнення спецфонду. У кожного засудженого є свій особистий рахунок, на якому накопичуються зароблені кошти. Протягом року в колоніях працюють магазини з продуктами харчування, предметами першої необхідності, де засуджені отоварюються безготівковим способом. Коли засуджений виходить на волю, він отримує 100% зі свого особистого рахунку.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта