Харківська облрада передбачила ухвалення закону про мови шість років тому

09.07.2012 13:41 Суспільство
Харківська облрада нагадала, що рішення про вільне використання російської мови як регіональної було прийнято ще у 2006 році.

3 червня 2006 року Харківська обласна рада прийняла рішення «Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області та сприяння виконанню зобов’язань України щодо реалізації  норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин».

Дане рішення обласна рада захистила у низці судових інстанцій і сьогодні її позиція незмінна: мешканці Харківської області, які у переважній більшості своїй  вільно володіють російською мовою і висловлюються за можливість вжитку її у всіх сферах, паралельно із державною, мають на це законне право. Регіональний статус російської мови у жодному разі  не є загрозою для розвитку української. Це конкретний крок, вже підтриманий на рівні держави, на шляху до  спрощення спілкування, розвитку культурної та етнічної самобутності регіонів України.

Шість років минуло з моменту ухвалення Харківською обласною радою рішення щодо вільного використання російської мови. Сьогодні воно набуло особливої актуальності. Це свідчить про те, що і в мовному питанні Харківському регіону вдалося передбачити хід подій, зробивши свій внесок у розвиток євроінтеграційних процесів  нашої держави.

З текстом рішення можна ознайомитись тут.

Автор: Администратор сайта