Кишкову паличку знайшли у молоці «Заріччя», «Балмолоко» і «Щебпак»

02.08.2013 06:41 Суспільство
http://kbr.mk.ru/ http://kbr.mk.ru/

Масштабну перевірку молокопродуктів у харківських супермаркетах провів в липні  Центр Експертиз ТЕСТ.

Співробітники Центру закупили у супермаркетах міста 15 зразків молока і 16 зразків вершкового масла. Про це заявив віце-губернатор Юрій Сапронов.

- Для перевірки було закуплено молоко торгових марок «Ромол», «Простоквашино», «Молочна слобода», «Заріччя», «Хуторок», «Балмолоко», «Слов'яночка», «Щебпак», «Любимчик», «Віта», «Волошкове поле», «Веселий молочник», «Lactel», «Агуша», «Селянське» і масло марок «Ромол», «Простоквашино», «Любомілк», «Заріччя», «Маріванна», «Балаклійське», «Слов'яночка», «ТМСЗ», «РУМО ГОСТ», «Білоцерківське», «Milker», «Селянське», «Апрель», «Westgold», «President», «Valio FIN»», – зазначив заступник голови ХОДА.

За словами Юрія Сапронова, і в молоці, і в маслі були перевірені фізико-хімічні показники (жирність, ідентифікація жиру – молочний або рослинний), а також мікробіологічні показники (наявність кишкової палички та антибіотиків). Крім того, у продукції були оцінені маркування і упаковка.

«Що стосується зауважень щодо маркування, то, наприклад, у молока «Молочна слобода» некоректний склад – «молоко незбиране», розмазані дати, термін зберігання заявлений 72 години, а по надрукованим датам - 4 дні. У молока «Ромол» з терміном зберігання така ж історія: не більше 5 днів, а за датами виходить 6. Маркування молока «Агуша» вводить споживача в оману, створюючи враження, що це дитяче молоко з додатковою користю, хоча насправді це звичайне «доросле» молоко, нічим додатково не збагачене. У вершкового масла «Westgold» некоректно вказано склад - «100% молока», а у «Балаклійського» взагалі незрозуміла ситуація з маркуванням: з одного боку є маса в 200 г на плівці, з іншого - дві паперові наклейки з масою 206 г, одна з них явно магазинна, є дві дати фасування з різницею майже в тиждень, і яка з них справжня - незрозуміло», - поінформував заступник губернатора.
Разом з тим Юрій Сапронов зазначив, що за результатами лабораторних досліджень жоден з 15 перевірених зразків молока не містить рослинних жирів, хоча у марок «Щебпак» і «Віта» фактична жирність виявилася 2,5% і 2,4% замість заявлених 3, 2% і 2,6%.

«З мікробіологічних показників молоко порадувало відсутністю антибіотиків, але засмутило присутністю кишкової палички в деяких зразках. Небажаний мікроорганізм був виявлений у трьох зразках молока: «Заріччя», «Балмолоко» і «Щебпак». У вершкового масла зауваження були як до кількості, так і складу жиру. Так у масла «Заріччя» жирність заявлена як 73%, а фактично в цьому маслі виявилося тільки 66% жиру. На фальсифікації рослинними жирами попалися два продукти - «Румо» і «Апрель». За антибіотиків вершкове масло, як і молоко, виявилося чистим. Чого не скажеш про кишкову паличку, її виявили в маслі «Маріванна», «Балаклійське», «Румо» і «Апрель», – підсумував він.

Джерело: сайт ХОДА
Автор: Администратор сайта