Харківська філармонія придбала інструментів на два мільйони євро

13.11.2013 15:55 Культура
http://pribaikal.ru/ http://pribaikal.ru/
Така сума була витрачена на купівлю нових інструментів для Харківської обласної філармонії. Про це повідомив її директор Юрій Янко.

– Це рояль Bosendorfer Imperial, це прекрасний клавесин Марка Дюкорне, спеціально створений для Харкова, це і духові інструменти, ударні. Останнє, що ми придбали – це тарілки для ударних інструментів виробництва США. Напевно, в жодній філармонії немає стільки нових інструментів, – сказав Юрій Янко. 


Разом з тим, у філармонії практично немає струнних інструментів. Як зазначив головний диригент інструменти були в радянські часи, але сьогодні музиканти грають на своїх власних інструментах.

- Така ситуація з майже усіма дерев’яними духовими інструментами, окрім бас-кларнету, який ми придбали. Держава платить зовсім маленьку компенсацію, а іноді взагалі її не платить за використання цих інструментів, а вони дорогі. Флейта може коштувати 15–20 тис. євро. Ця проблема дійсно серйозна і її треба порушувати. На жаль, музиканти – небагаті люди і не можуть самі придбати собі такі дорогі інструменти, - зазначив Юрій Янко.

Головний диригент Харківської філармонії висловив сподівання, що невдовзі буде  прийнято Закон «Про меценатство», який дасть можливість закладам культури залучати значні позабюджетні кошти. Також він розповів, що у Харкові планують створити Фонд раритетних інструментів. Першими туди можуть потрапити дві скрипки Джузепе Гальяно та Доменіка Монтаньяна.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта