Харківську виставу про Леся Курбаса замовив Київ

29.11.2012 13:30 Культура
www.msmb.org.ua www.msmb.org.ua
3 грудня Харківський театр Шевченка візьме участь у державному святкуванні 125-річчя з дня народження Л.С.Курбаса. Урочистості пройдуть у Києві на сцені Національного академічного драматичного театру ім.І.Я.Франка.

Як повідомив художній керівник театру Шевченка Олександр Аркадін-Школьник, харків'яни покажуть свій спектакль-присвяту «Вітри Березоля».

- Вистава скоріше поетична, ми не робили її біографічною, вона побудована на метафорах, поезії, на долі Леся Степановича, - розповідає режисер. - Там дуже багато його потаємних думок реалізовуються у театральній ігровій формі. Там багато речей, які ми сміливо можемо назвати творчим, художнім заповітом Леся Степановича. Все це переплетено, вистава багаторівнева і за художніми і за смисловими жестами. Щодо ролі Курбаса — ми вирішили, що генія не можна зіграти, тому ліричного героя Курбаса втілюють 4 актори.

За словами Олександра Аркадіна-Школьника, у виставі задіяні 25 акторів молодого і середнього поколінь театру. Спектакль було створено за сценарієм актора і режисера театру Шевченка Степана Пасічника. Перед глядачем висвітлюються сцени харківського періоду життя театру Леся Курбаса «Березіль», постаті окремих артистів, зачитуються архівні документи, демонструються фрагменти кінохроніки тих років.

Вперше вистава була представлена харківському глядачу 15 березня 2012 року в рамках Міжнародної наукової конференції, яка проходила в Харкові до ювілею театрального діяча. Художній керівник театру Шевченка не виключає, що колектив повернеться до цієї вистави на наступний день народження Леся Курбаса у лютому 2013 року.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта