Сергій Жадан везе рок-концерти в харківську глибинку

15.02.2017 16:00 Культура
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Третій рік бойових дій на Донбасі. Боронять цілісність України не тільки військові, постійні «культурні десанти» роблять свій внесок в об’єднання та побудову громадського суспільства.

Письменник Сергій Жадан переконаний, що благодійні концерти потрібно робити й в селах Харківщини.

Подорожуючи з гуманітарними місіями на Донбас, волонтери від культури намагаються не залишатися осторонь проблем рідної Харківщини. За їх спостереженнями, у віддалених куточках області гострих питань не менше.

- Можна на це заплющувати очі і казати, що Слобожанщина не така, що проблематичним є тільки Донбас. А можна реально оцінювати ситуацію і намагатися якось впливати на той стан речей, який є. Для мене важливо, що є розуміння цієї проблематики і з боку обласної влади, - розповів Сергій Жадан. - Ми розмовляли з губернаторкою Юлією Світличною, вона обіцяла всіляко підтримувати цю діяльність. З обласним управлінням культури у нас в цьому плані є цілковите розуміння.

Одним з плодів такої співпраці буде великий фестиваль «Дорога на Схід», який пройде наприкінці літа в Ізюмі. За словами учасників заходу, це буде не тільки музичне свято, а й спосіб привернути увагу влади на стан дороги Харків-Ізюм.

ЖАДАН РОЗПОВІВ, СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ ПЛАНУЮТЬ ЗІБРАТИ ПІД ЧАС БЛАГОДІЙНОГО КОНЦЕРТУ У ХАРКОВІ

- Всі чули риторику: «Ось якби раніше їздили на Донбас з концертами, то там би не було війни». Як на мене, це цілковите переставляння ситуації з ніг на голову, - переконаний Сергій Жадан. - Справді, ніхто не їздив на Донбас, але й в інші регіони також. Якщо взяти Харківщину, Запоріжчину, Полтавщину, Дніпропетровщину, хто там їздив по селам? Є якісь місцеві програми, але щоб відомі артисти їздили з благодійними концертами по селам, такого не було. А очевидно, що це необхідно. Це великою мірою і визначає, яким буде наше суспільство, якими будуть настрої і на Харківщині, і на Полтавщині і т. д. Ми зі свого боку готові щось робити, виявляти активність, готові хоча б частково закривати цю нішу.

На думку поета та волонтера, співпраця з владою прискорить цей процес.

- Багато речей нам може не подобатися, і ми критикуємо владу, але головне — не перейти в площину лише критиканства, - уточнив Сергій Жадан. - Дуже просто зайняти таку позицію, набагато важче спробувати щось робити разом і разом вирішувати проблеми. Ми працюємо разом, бо в нас спільна мета — наша країна. Тож нам потрібно не воювати один з одним, а підтримувати, але не заплющуючи при цьому очі на якісь недоліки або проблеми.

До речі, 16 лютого в Ізюмі Сергій Жадан презентує новий музичний проект "Лінія Маннергейма". Крім самого письменника до його складу увійшли гітаристи – Олег Каданов з гурту “Оркестр Че" та Євген Турчинов з гурту "Собаки в космосі".

Юлія Міронюк

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта