У Харкові козаки билися перед Шевченком (ФОТО)

14.10.2013 11:50 Культура
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
Сьогодні, 14 жовтня, у центральному парку Харкова відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку з нагоди Дня Українського козацтва.

Торжество козацького духу, яке традиційно припадає на православне свято Покрови Пречистої Богородиці зібрало керівників області й міста, громадські організації, учнів та всіх небайдужих до козацької філософії в саду імені Тараса Шевченка.

Від імені губернатора Михайла Добкіна з привітальним словом виступила директор Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації Вікторія Маренич.

- Вітаю вас із справжнім українським святом. Українське козацтво — феномен виключно української історії. Мені дуже хотілося, щоб українське козацтво стало фундаментом побудови міцного громадянського українського суспільства, - сказала Вікторія Маренич.

- Свято величне, воно об'єднує усіх нас. Харків'янам щастить, адже на цьому місці - площі з Тарасом Шевченком на чолі, ми можемо вшановувати наших історичних героїв і героїв сьогодення. Хай і надалі буде так. Зі святом! - від імені голови обласної ради Сергія Чернова та депутатського корпусу привітав присутніх голова постійної комісії з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту, етики та депутатської діяльності Микола Тітов.

За вагомий особистий внесок у розвиток козацького руху на Харківщині, у місті Харкові, сприянню ствердженню української державності, патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня Українського козацтва відзнаками Харківської державної обласної адміністрації та обласної ради, а також подякою міського голови нагородили активістів козацького руху.

- Ці люди ведуть велику громадську роботу з військово-патріотичного виховання, по відновленню історичних традицій козацтва. Чоловіча дисципліна, відвага, організованість — це те, що може дійсно допомогти нашому суспільстві активно рухатися вперед, - зазначила заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

Як зазначила Світлана Горбунова-Рубан, козацькі організації Харківщини сьогодні знаходяться на етапі індивідуального формування кожної окремої організації. Подальший розвиток козацького руху можливий лише за партнерських стосунків із владою. Незабаром планується створення відповідної координаційної ради при Харківській обласній державній адміністрації.

На завершення урочистостей нащадки справжніх козаків з пластунської сотні “Хорти” та школи козацького фехтування “Булат” порадували присутніх показовими виступами.


Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта