Українці битимуться з німцями та чехами під Харковом

04.03.2013 15:08 Культура
http://tv.akado.ru http://tv.akado.ru
На Харківщині відтворять історичний бій з воєнною бойової технікою, українцями, німцями та чехами.

8 та 9 березня на Харківщині пройдуть заходи до 70-річчя від дня битв з фашистськими загарбниками під с. Таранівка та с. Соколове.

- У нас заплановано уже два заходи: перший пов'язаний з відвідуванням офіційної чеської делегації, а другий - неофіційної делегації, - зазначив під час прес-конференції директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов.

Так, близько 180 чоловік — представників громадських організацій з Чехії у складі неофіційної делегації прибудуть до Харкова 7 березня. Для них запланована велика екскурсійна програма по історичним місцях Зміївського району та Харкова. Члени делегації відвідають місця базування чехо-словацьких військ та музеї.

А 8 березня о 18:00 разом з представниками українських громадських організацій візьмуть участь в урочистій ході від площі Повстання у Харкові до села Соколове. Похід супроводжуватиме бойова техніка. Очікується, що в ході візьмуть участь близько тисячі людей.

До складу офіційної делегації ввійдуть представники Міністерства оборони та Парламенту Чехії. Приїдуть вони 9 березня до села Соколове, де пройдуть урочисті заходи з нагоди ювілею. Розпочнуться вони о 12:30 з мітингу та покладання квітів. Після офіційної частини відбудеться урочисте відкриття відремонтованого Соколовського музею бойового братерства. За словами народного депутата України Євгена Мураєва, музей був повністю перепланований та відремонтований. У планах — повністю відреставрувати кінозал, аби туди можна було влаштовувати екскурсії та показувати фільми на воєнну тематику.

- Головний момент цієї роботи — це виховна функція і відновлення історичної справедливості, - зазначив Євген Мураєв.

У музеї з'явилася нова експозиція, у якій, за словами керівника чеської громадської організації “Соколове” Мартіна Жоура, відвідувачі зможуть знайти відповіді на запитання, як чехи потрапили на територію Радянського Союзу та що з ними трапилося після війни.

о 15:00 у Соколовому покажуть історичну реконструкцію битви із застосуванням важкої техніки та авіації воєнних часів. Проведуть захід на місці, де в дійсності у часи війни точилися бої. Триватиме реконструкція близько години. В ній візьмуть участь близько 400 чоловік. Це представники воєнно-історичних клубів «Зірка», «Самохід», «Орієнтир». Битимуться українці, чехи та німці. Після боїв розпочнуться народні гуляння. Гостей частуватимуть польовою кашею.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта