Унікальні документи з харківського архіва викрили справжні дату та місце народження Іллі Мечникова

17.07.2013 10:15 Культура
http://elcode-blog.ru/ http://elcode-blog.ru/
Ілля Ілліч Мечников – видатний біолог, імунолог, бактеріолог – вчений світового масштабу – фігура у світовій і вітчизняній науці така значуща, що про нього, здається, відомо все.

Це єдиний Нобелівський лауреат, який народився на Харківщині. Але точне місце його народження стало відомо років десять тому.

Родовим гніздом Мечникових був Новомлинськ (нині – у Дворічанському районі): ці землі Петро І подарував Георгію Спотарію (Мечнику) – наближеному молдавського князя Кантеміра, до обов’язків якого входило тримати вийнятий меч під час придворних церемоній. Звідси й прізвище, яке сьогодні знають у всьому світі. тут стояла дерев’яна церква, в якій хрестили маленького Іллюшу. Неподалік – колишня Панасівка, яка зараз називається Мечникове і в більшості біографічних довідників зазначається як місце народження Іллі Ілліча.

До наших днів зберігся малюнок десятирічного Іллюші Мечникова, на якому зображено дім у Панасівці, що стояв колись на березі ставка, де ми зробили наступну зупинку. Місцеві жителі, та й багато хто з дослідників вважали його головним аргументом на користь того, що Ілля Ілліч народився саме в Панасівці. Переказів про Мечникова тут можна почути безліч: наприклад, що в дитинстві Ілля тонув у цьому самому ставку, і того ж дня ледве не згорів, зачинений у флігелі.

Однак, як установив нещодавно дослідник Андрій Парамонов, Панасівка на момент народження Іллі його батькові ще не належала: «Батько Мечникова Ілля Іванович мав у власності доволі велику ділянку землі. І ця ділянка землі була саме там, де розташовано село Іванівка. Саме туди він переїхав з Петербурга в 1840 році, залишивши кар’єру жандармського офіцера, ще до народження сина. Найвірогідніше, головною причиною переїзду було те, що його маєток не приносив прибутків, які могли б забезпечити життя жандармського офіцера та його дружити в Петербурзі. А власником Панасівки він, виходячи з документів, стає набагато пізніше, не раніше 1847 року». 

Андрій Парамонов знайшов у харківському архіві ще один документ – метричний запис про народження в іванівського поміщика Іллі Мечникова сина, хрещеного як Ілля. У результаті було встановлено не лише місце, а й уперше виявлено точну дату народження великого вченого – 3 травня (за ст. стилем) 1845 року. Однак Іллі Іллічу знову не пощастило: на території України 97 Іванівок, і багато хто плутає Іванівку Дворічанського району з Іванівкою Куп’янського району, що поряд, та аж ніяк не стосується Мечникова.

Іллі Мечникову було 11 років, коли він залишив родове гніздо: жив у родичів у Харкові, навчався в гімназії, екстерном (за два роки) закінчив Харківський університет. А в 19 років попрощався з рідним містом і став громадянином світу: адже для справжньої науки не існує кордонів.

Інна Можейко, матеріал з газети "Слобідський край" №76-77 від 29.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта