Яблуневі дива під Харковом, або Незвичайний пленер (ФОТО)

19.08.2014 06:39 Культура
фото Карини Безсонової фото Карини Безсонової
Новомодний ApPleinAir, або просто яблучний пленер, 16 серпня уже вдруге проходив у Сковородинівці.

 Так святкувати Яблучний спас на батьківщині славетного філософа придумали не дарма – сам Григорій Савич у своїх роздумах нерідко шукав істину в яблуках.

Другий яблучний пленер ApPleinAir відбувся 16 серпня в Золочівському районі напередодні Яблучного спаса. Місцем проведення, як і в минулому році, залишився Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди.

Хто бував у Сковородинівці хоч раз, погодиться – це дивовижне місце, де можна провести кілька годин: відвідати музей, прогулятись великим доглянутим парком, завітати на ставок «Панські штани». Повітря, тиша, спокій – тут усе закликає до неспішної споглядальності. У тому числі, й за допомогою яблук. Так, у творах Григорія Сковороди, який жив тут колись і творив, образ яблуні зринає часто. Філософ каже, що все у світі тримається біля свого єства, як тінь біля яблуні, що тільки істина вічна, а ми в ній, немов яблуня у своєму зернятці, сховані. Недарма із яблунею у Сковороди пов’язані мотиви спокою, рустикального раю.

Минулої суботи учасники пленеру ApPleinAir перевіряли це на собі: готували та куштували безліч яблучних смаколиків, смакували тільки-но звареним яблучним варенням та духмяним чаєм з травами. А ще – мали змогу зіграти роль у виставі «яблучного театру», де одягали національні костюми та розігрували невеликі сцени, головним героєм яких було яблуко.

Була і вже традиційна, з минулого року, забава – складання різноманітних композицій із свіжих яблук. Цього року учасники пленеру дивували гостей яблучним Гербом України та «Гербом мудрої людини» – бджолиними сотами. За допомогою яблук були створені також такі композиції: «Час життя дорогоцінний» у вигляді годинника та «Тінь яблуні» – стилізованого дерева. Складати ці «пазли» організаторам допомагали гості-дітлахи.


І наостанок – «яблучні» розважальні конкурси: хто найвправніше очистить яблуко, хто з’їсть підвішене яблуко, не торкаючись його руками, та хто швидше переносить всі яблучка.


Допомагали поринути в цю неспішну яблучну атмосферу барабанщики із харківської «Драм Громади», співаки із «Другого життя», літературні групи та маленькі танцюристи з Богодухівського ансамблю «Надія».

Крім того, по окрузі гостей катали на конях та вчили українським танцям. У майстер-класі хореографа Ксенії Підопригори взяли участь, зокрема, вихованці літнього табору «Берізка» і малеча із табору «Ромашка» – вимушені переселенці з Донецької й Луганської областей.

Хто не брав участі у розвагах, міг піти на екскурсію до музею, роздивляючись старовинні пам’ятки, макети будівель, до яких був причетний Григорій Сковорода. Під час конкурсів кожен міг собі придбати цікаві брязкальця. На ярмарку були представлені вироби, зроблені власноруч: квітчасті, райдужні віночки, прикраси з природних матеріалів, національні обереги до хати, хутряні вироби, запашний мед та медовуха, бавовняні вишиванки з різнобарвними візерунками. До речі, скупитися можна було за досить доступними цінами.

Карина Безсонова, матеріал з газети "Слобідський край" №99 від 19.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта