У дитсадках та школах області знайшли кишкову паличку та небезпечну воду

24.07.2018 16:23 Область Online
Фото: 112 Україна Фото: 112 Україна
За півроку фахівці перевіряли показники питної води та готових страв на бактеріальне забруднення, обстежили працівників харчоблоків, перевірили стан повітря, виміри освітленості та шуму, параметри мікроклімату та радіологічні показники у навчальних закладах області.

Як повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі МОЗ, із 330 дитячих навчальних закладів області, які обстежили фахівці лабцентру, порушення тих чи інших норм виявили у більшості дитсадків та шкіл.

Так, відхилення від вимог діючих нормативних документів були у 186 закладах (56,4 %). Із них у 31 навчальному закладі (10,6 %) вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10  за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками не відповідала питна вода. Ці дитсадки і школи розташовані у шістнадцяти районах області, серед яких Вовчанський, Шевченківський, Великобурлуцький, Нововодолазький, Балаклійський, Барвінківський, Борівський, Кегичівський, Лозівський, Чугуївський, Дергачівський, Ізюмський, Зачепилівський, Сахновщинський, Близнюківський, Харківський.

Ще у 97 навчальних закладах (29,4 %) фахівці лабцентру виявили бактерії групи кишкової палички, що свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог та порушення режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, що може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій.

Ці школи та дитсадки розташовані у Вовчанському, Первомайському, Великобурлуцькому, Борівському, Зміївському, Чугуївському, Барвінківському, Красноградському, Зачепилівському, Кегичівському, Краснокутському, Нововодолазькому, Балаклійському, Дергачівському, Богодухівському, Сахновщинському районах та трьох містах - Люботині, Первомайському та Харкові.

За результатами досліджень готових страв у 14 закладах (4,2 %) чотирьох районів області (Зміївський, Вовчанський, Зачепилівський, Чугуївський) та Харкові виявлено бактеріальне забруднення, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій.

Також за результатами вибіркового обстеження дітей у 17 дитячих дошкільних закладах (21 %) та в 37 школах (42 %) виявлено 200 випадків ентеробіозу (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції).

Дітей з ентеробіозом виявляли в Ізюмському, Вовчанському, Барвінківському, Борівському, Балаклійському, Краснокутському районах та в містах Ізюм і Люботин.

Порушення норм освітленості в приміщеннях зафіксували в 14 закладах (5,6 %) у Харківському, Балаклійському, Дергачівському, Зачепилівському, Куп’янському районах, у містах Куп’янськ та Харків. Ще в чотирьох закладах (1,9 %) Вовчанського та Краснокутського районів знайшли порушення параметрів мікроклімату.