Надсучасне обладнання привезли у школи Харківщини, аби вивчати польську мову

21.11.2012 12:41 Суспільство
Сьогодні відбулися два перші уроки польської мови у Харківській області — в Пісочинському колегіумі та Циркунівській загальноосвітній школі.

Аби введення факультиву стало можливим, сьогодні перед першим уроком польської мови п'ятисторонню угоду про співпрацю уклали райрада Харківського району, ХНУ ім. В. Н. Каразіна, Українсько-польський академічний центр науки і культури ХНУ ім. В. Н. Каразіна, Консульство Республіки Польща в місті Харкові та Пісочинський колегіум.

Як розповів голова Харківської районної ради Михайло Третяк, облаштувати кабінет польсько-української словесності в Пісочинській школі вдалося, завдяки допомозі Польського консульства.

- Польське консульство відгукнулось на нашу пропозицію відкрити класи в школах Харківського району і вони запропонували зробити мультимедійні дошки для того, щоб зацікавити дітей і щоб навчання вивести на новий рівень, - каже Михайло Третяк. - Нам  допомогли зробити ремонт в кабінетах, придбати меблі. - каже голова Харківської РДА. До подарованого медійного комплексу входить також комп'ютер та проектор.

Михайло Третяк відзначив, що польська сторона допомагає реалізовувати такі проекти у  випадку, якщо місцева влада зацікавлена і йде на співфінансування.

- Частину робіт виконала школа, частину — управління освіти і науки. І лише, коли консульство побачило, що ми робимо, воно пішло нам назустріч, - каже Михайло Володимирович.

Сьогоднішні уроки польської в школах Харківського району — перший досвід для Слобожанщини.

- Для початку, ми хочемо показати, що такі проекти можна робити. Якщо директори, педагогічні колективи, учні інших шкіл матимуть бажання теж вивчати польську, ми максимально будемо допомагати, - запевнив Михайло Третяк. Він також повідомив, що
наступного року учні, які робитимуть найбільші успіхи у вивченні мови, поїдуть на екскурсію до Польщі.

- В рамках відкриття цих двох класів ми написали проект. І якщо його підтримає польське консульство і Міністерство закордонних справ, то наступного року ми намагатимемося, щоб у дітей був інтерес, стимул навчатися, щоб вони розуміли, що  у цьому житті можна чогось добитися своїм розумом, своїми  діями, - каже голова Харківської РДА.

Викладати польську мову в Пісочинському колегіумі будуть студенти філологічного факультету ХНУ ім. В. Н. Каразіна. А от в Циркунівській школі — студенти ХНПУ ім. Г. С. Сковороди.

Так, на першому уроці в Пісочині п'ятикурсниця Юлія Гунько розповіла учням про історію, географічне розташування Польщі, її міста, знаменитих поляків тощо. Дещо докладніше про найцікавіше розповів Генеральний консул Республіки Польща в місті Харкова Ян Гранат. Також він подарував школам спеціальну літературу.

- Я хочу сказати, що завдяки ініціаторам, які це робили, ми готові вам допомагати  і далі, - пообіцяв Ян Гранат.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта