Шприц, у виробництві якого використовуються відходи, презентував у Харкові 25-річний винахідник із синдромом ДЦП

06.03.2013 12:31 Суспільство
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
Нещодавно у Харкові відбулася виставка-презентація робіт українських винахідників.

Один з наймолодших учасників конкурсу, 25-річний винахідник з Донецька Іван Бондаренко, цікавиться проблемами екології. Основним науковим інтересом парубка є екологічна інноватика.

Важко відразу повірити, що хлопець із синдромом ДЦП сьогодні є власником охоронних документів на об’єкти інтелектуальної власності патентних відомств Російської Федерації та України. Сьогодні на стадії розробки та патентування в Івана близько 80 винаходів екологічної спрямованості. Особливу увагу на конкурсі вже встиг привернути «Універсальний медичний коннекційний комплект Бондаренка».

– Він винайшов шприц, у виробництві якого використовуються відходи, – ділиться успіхами сина-винахідника мати Ірина Бондаренко.

У світі сьогодні існує дві головні проблеми щодо відходів: їх необмежене накопичення та утилізація. Останню здійснюють за традиційною технологією: сміття або спалюють, або закопують. А це може призвести до забруднення ґрунтових вод і значного збільшення кількості щурів, мишей і комах, що переносять захворювання.
– Ми винайшли ефективний інструмент для утилізації як побутових, так і виробничих відходів, – розповідає Петро Фісенко, який представляє на конкурсі творчий альянс двох українських фірм, які спеціалізуються на інноваційних технологіях на основі використання низькотемпературної плазми.

«Спеціалісти» по сміттю – Петро зі своїм колегою – констатують, що ситуація з відходами сьогодні лякає не стільки своєю глобальністю, скільки зміною якості самого сміття:

– Якщо 10 років тому 70 % сміттєзвалищ становили папір, текстиль, харчові відходи, а 30 % – полімери, то сьогодні все навпаки: 70 % приходиться на полімери, 30 % – на все інше, – розповідає винахідник.
Генератор низькотемпературної плазми – таку назву має пристрій, у якому для переробки відходів застосовуються низькотемпературні плазмохімічні процеси. Відходи спалюються при температурах у кілька тисяч градусів, що забезпечує практично повне їхнє згоряння і відсутність шкідливих викидів в атмосферу.

Неспалимі залишки у вигляді осклованого шлаку (а їх лишається усього кілька відсотків) у подальшому можна застосовувати, наприклад, у дорожньому будівництві. Розробники хваляться, що найбільшою перевагою їхнього винаходу є компактність і відсутність використання додаткових горючих речовин для інтенсифікації процесу горіння (мазуту, природного газу).  

Протягом чотирьох днів тривала демонстрація конкурсних робіт. Під кінець – нагородження найбільш унікальних винаходів за п’яти номінаціями.

– По суті, реальних переможців визначають інвестори, надсилаючи свої запити і визначаючи таким чином рейтинг винахідників. Тобто, ми розсилали інформацію про подані до конкурсу проекти провідним інвестиційним компаніям. Ті проекти, щодо яких просили додаткову інформацію, опинилися на верхніх позиціях цього рейтингу. Тобто, наш конкурс – це своєрідний комунікаційний місток між винахідниками та інвесторами, – підсумувала результати конкурсу член оргкомітету Ольга Висоцька.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №27 від 02.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта