Унікальне відкриття у діагностиці раку зробили вчені з ХПІ

22.11.2013 09:05 Суспільство
http://zn.ua/ http://zn.ua/
У Харкові відкрили явище п'єзобіосинтезу в біологічних тканинах, що дозволяє удосконалити діагностику раку.

Професор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» разом з групою харківських учених отримав нагороду від Російської академії природничих наук за відкриття явища п'єзобіосинтезу в біологічних тканинах, що дозволяє удосконалити діагностику раку.

Харківські вчені отримали визнання Російської академії наук за відкриття нового явища в галузі біофізики. Протягом трьох років група вчених досліджувала проблему швидкого росту клітин при постійних навантаженнях. Результатом роботи стало відкриття ефекту, що пояснює ріст клітин при впливі постійних силових навантажень, який вони назвали явищем п'єзобіосинтезу.

Відкриття встановлює існування раніше невідомого явища синтезу хімічної речовини АТФ в клітинах під впливом слабких електричних потенціалів, обумовлених п'єзоелектричним ефектом рідкокристалічних структур клітинних мембран, механічно деформованих зовнішніми впливами.

Відкритий ефект п'єзобіосинтезу по-різному проявляється у здорових і хворих клітин, що дозволяє на порядок підвищити чутливість методів ранньої діагностики онкологічних захворювань.

За результатами проведених вченими досліджень було отримано понад 15 патентів. У цей час ведеться робота зі створення переносної інформаційно-вимірювальної установки для експрес-діагностики онкозахворювань на гранично ранній стадії їх виникнення та розвитку.

Відкриття створює передумови для продовження досліджень енергетичних властивостей клітинних мембран.

З ініціативи Російської академії природничих наук вчені були нагороджені дипломами за відкриття в галузі біофізики «Явище п'єзобіосинтезу в біологічних тканинах», а також пам'ятними срібними медалями академії «Автору наукового відкриття», присвяченій лауреату Нобелівської премії П. Л. Капіці.

Автор: Администратор сайта