З випускного на війну. Випускники ХПІ їдуть служити в зону АТО (ФОТО)

23.06.2014 12:54 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
33 військових із НТУ “ХПІ” цієї суботи, 21 червня, відсвяткували випускний, і вже днями вони можуть опинитися в зоні АТО.

Інженер-механік Дмитро Мураховський, не зважаючи на свої 22, уже знає, що таке бойові дії. Ще навіть не маючи диплома, він встиг побувати в зоні проведення антитерористичної операції. Під час практики близько місяця — із середини квітня до середини травня — разом зі своїми товаришами ремонтував пошкоджену техніку та займався її відновленням у польових умовах. Спочатку хлопець був у масовому таборі біля Ізюма, а потім передислокувався в інше місце.

- Евакуація техніки проходила в досить бойових умовах — через місця, в яких стріляють. Тому доводилося по-справжньому займатися своєю роботою, - розповів лейтенант.

Хоча прямий обов’язок військового — ремонтувати техніку під час бойових дій, переконує, що готовий піти у бій, якщо буде треба. Але зізнається, тривога є.



- Говорити, що не страшно, — означає збрехати. Всі живі люди і хочуть повернутися додому живими і здоровими. І не хочуть, щоб батьки переживали. Але така вже у мене професія, - каже Дмитро Мураховський.


Після випускного, що відбувся 21 червня, хлопець спочатку поступить в розпорядження військової частини, а звідти найімовірніше він знову потрапить в зону проведення АТО, у десантні війська.
Мама Дмитра Анна Василівна тривожиться за сина, але тримається мужньо. Вона уже загартована Афганістаном — там служив її чоловік. Каже, коли Дмитро проходив практику в зоні АТО дуже переживала.

- Так, це боляче, але хтось це повинен робити. Я пишаюся тим, що мій син захищає свою Батьківщину, що він обрав таку професію. Ми будемо його чекати і молитися, - каже Анна Василівна.

Випускник Сергій Бучковський в зоні АТО не був. Але вже сьогодні разом з батьком військовим готовий поїхати до вогневих точок. Але спочатку хлопець має з’явитися за розподіленням до військової частини у місті Новоград-Волинський.

- Тривога є завжди скрізь. Але я люблю свою Батьківщину, я давав присягу, я буду захищати свою Вітчизну до кінця, - каже лейтенант.

Всього цієї суботи з гвардійського факультету військової підготовки Національного технічного інституту «Харківський політехнічний інститут» випустилося 33 лейтенанти. Вони отримали спеціальності “Хімія” та “Інженерна механіка”. Як розповів начальник факультету, полковник Олександр Серпухов, дев’ятеро випускників отримали дипломи з відзнакою, троє з них — ще й золоті медалі. Стажування в районі виконання задач антитерористичної операції проходили шестеро курсантів, двоє уже отримали нагороди міністра оборони за виконання військового обов’язку. За словами Олександра Серпухова, поїхати в гарячі точки хотіли всі без винятку. Тому вибирали найкращих. Не зважаючи на свій вік, хлопці уже продемонстрували там не тільки вміння володіти технікою, а й свій військовий дух.

- Вони показали себе як люди, які спроможні свідомо йти на ризик свого життя і виконувати бойові завдання. Цим я пишаюся в першу чергу, - каже полковник.


За словами Олександра Серпухова, якщо знадобиться, хлопці зможуть виконувати і бойові завдання. Вони володіють стрілецькою зброєю, гранатометами тощо.

В цілому ж, з початком бойових дій в університеті отримали багато вказівок щодо коригування навчального плану. Зараз більше закцентована увага на практичних навичках курсантів.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта