Чи будуть закривати малокомплектні школи на Харківщині

07.08.2015 13:25 Суспільство
Фото: fedpress.ru Фото: fedpress.ru
Навчальні заклади в маленьких селах, де немає нормального педагогічного колективу, матеріально-технічної бази й мало учнів, можуть закритися.

Як пояснила голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Людмила Немикіна, замість цього дітей централізовано возитимуть у хороші школи в тих населених пунктах, що розташовані поблизу.

– Жодні нормальні батьки не захочуть віддавати свою дитину у школу, де англійську, фізику й математику викладає одна вчителька, де немає спортзалу і комп’ютерного класу. То чим така школа краща за ту, де є все необхідне для повноцінного навчання, але яка знаходиться за 30 хвилин їзди. Це при тому, що в разі об’єднання громад знайдуться гроші на ремонт дороги до цієї школи, – говорить Людмила Немикіна.

Попри це, у питаннях закриття шкіл ключовим усе одно буде рішення громади. Якщо люди вирішать, що такий навчальний заклад або тільки початкова школа (1–4 класи) потрібна в такому селі, то вона працюватиме й далі. Що стосується громад, які не захочуть об’єднатися, то є побоювання, що на наступний рік грошей на фінансування малокомплектних шкіл їм просто не вистачить.

До спроможних громад також висувається низка вимог щодо мінімально необхідної інфраструктури. Так, на об’єднану громаду має бути щонайменше одна поліклініка, лікарня широкого профілю, територіальний центр соціального захисту, центр надання адміністративних послуг, пожежна частина, відділення Пенсійного фонду, центр зайнятості, казначейство, окрема будівля для органів правопорядку та органів місцевого самоврядування. Внаслідок цього в об’єднаних громадах для всіх буде забезпечено сучасний рівень надання адміністративних послуг, і вже не доведеться чекати на приїзд «швидкої» чи пожежних по кілька годин.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта